Nieuws Actueel

Vuurwerk bij opening nieuwe containerterminal Maasvlakte

Van onze redactie 24 april 2015

Image 4879696

APM pakte groots uit. Koning Willem-Alexander verrichte de openingshandeling. Hij gaf via een walkietalkie de opdracht aan een medewerker in de controlekamer om de geautomatiseerde kranen in werking te zetten.

De 500 genodigden, voornamelijk zakenlui uit de scheepvaart en transport en vertegenwoordigers van buitenlandse overheden, kregen vanaf een drijvend ponton een show te zien met op muziek bewegende containers. Op de bewegende stalen dozen werden videobeelden geprojecteerd. Het spektakel werd afgesloten met vuurwerk.

'Haven van de toekomst' De nieuwe terminal is het 1e volledig geautomatiseerde overslagcomplex waar de kadekranen voor het afhandelen van schepen op afstand worden bestuurd. Het complex is gemaakt om toekomstige groei en de steeds groter wordende containerschepen aan te kunnen. De topman van scheepvaartconcern Maersk, Nils Andersen, noemde het vrijdag "de meest geavanceerde containerterminal ter wereld''. Kim Fejfer, de baas van Maersk-dochter APM, sprak van "de haven van de toekomst''.

De terminal is gebouwd op land dat is teruggewonnen uit de Noordzee. Het complex beslaat 86 hectare en beschikt over een kilometer aan kade, spoorfaciliteiten en acht geautomatiseerde superkranen. Containers kunnen verder onder meer worden verplaatst met 62 batterij-aangedreven automatische voertuigen die op het terrein rondrijden.

Hoge capaciteit Het afhandelen van de containers gaat met de nieuwe terminal een stuk sneller en efficiënter, aldus APM, dat al een andere terminal heeft in Rotterdam. In huidige staat moeten er met het nieuwe technische hoogstandje 2,7 miljoen standaardcontainers per jaar afgehandeld kunnen worden. Er zijn plannen om de terminal in de toekomst uit te breiden naar een jaarlijkse capaciteit van 4,5 miljoen containers.