Nieuws Actueel

VVD Bergen op Zoom schrikt van 'terrorisme' Doel

Van onze redactie 8 december 2014

"Waar we ons vooral rot van zijn geschrokken is het pakket aan maatregelen dat naar aanleiding daarvan werd aangekondigd. Want dat wijst op een ontluisterende achterstand in de beveiliging. Sterker nog: de beveiliging lijkt zo lek als een mandje. Die sabotage had tot een grote ramp kunnen leiden die niet aan de regio Bergen op Zoom voorbij zou zijn gegaan", schrijft fractievoorzitter Gertjan Huismans in een brief aan burgemeester en wethouders.

Op de agenda De VVD wil de kwestie deze week nog op de agenda van de commissie Burger en Bestuur. "We hebben een hoop vragen en er rijzen er nog meer. Doel is amper 20 kilometer van hier. We willen niet dat er nog langer om de hete brij wordt heen gedraaid. Ondanks alle geruststellende berichten: het had hier heel erg fout kunnen gaan."

Afgelopen weekeinde maakte directeur André Vandoren van het OCAD bekend dat er serieus rekening wordt gehouden met een terreurdaad. Het OCAD is vergelijkbaar met de Nederlandse coördinator terrorismebestrijding.

Schade In augustus liet iemand in de kerncentrale van Doel met opzet 65.000 liter olie weglopen waardoor de turbines zware schade opliepen. De centrale werd stilgelegd voor reparatie. De schade bedraagt tientallen miljoenen euro's.

Als reactie worden 150 extra bewakingscamera's geplaatst en worden deuren beveiligd met speciale sloten.

De VVD eist garanties van Electrabel en de Belgische overheid. "Dit is wat ons betreft een zaak van nationale veiligheid."