Nieuws Actueel

VVD boos over 'zetelroof' Johan Houwers

Van onze redactie 19 maart 2015

Image 4815331

Houwers verliet eerder onder druk van Zijlstra de Kamer omdat hij gesjoemeld zou hebben met gegevens rond zijn hypotheek. Daarvoor moet hij van het Openbaar Ministerie 4000 euro boete betalen. De VVD maakte daarna bekend dat hij niet meer welkom is in de VVD-fractie. Maar dat neemt niet weg dat Houwers het recht heeft de zetel in te nemen die is vrijgekomen na het vertrek van VVD'er Mark Verheijen.

Kleinst mogelijke meerderheid De terugkeer van Houwers als onafhankelijk Kamerlid betekent dat de regering van VVD en PvdA nog maar de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels heeft in de Tweede Kamer. VVD en PvdA hadden daar tot voor kort nog 79 zetels, maar na het vertrek van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de PvdA waren er nog maar 77 over. Nu Houwers buiten de VVD verder gaat, heeft de coalitie dus nog 76 zetels over.

De terugkeer van Houwers in de Kamer betekent ook dat de vorige week afgetreden oud-staatssecretaris Fred Teeven voorlopig nog niet in de Kamer kan komen. Teeven was na Houwers de eerste op basis van de kandidatenlist van de VVD recht had op een zetel in de Kamer.