Nieuws Actueel

VVD: ECB mag geen staatsleningen opkopen

Lotte Grimberg 20 januari 2015

De VVD wil niet dat de Europese Centrale Bank (ECB) staatsleningen gaat opkopen van eurolanden. Dat leidt tot een spreiding van risico's en een herverdeling onder de negentien eurolanden die ongewenst is. ,,Geen verstandige zaak'', aldus VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag.

OnafhankelijkheidZijn fractiegenoot Mark Harbers zal dat toelichten in een debat dinsdagmiddag met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. De VVD wil een uitspraak van de Tweede Kamer over deze kwestie. Het kabinet hoeft er niet per se iets van te vinden, want de ECB opereert in onafhankelijkheid.

EurolandenMaar dat neemt volgens de liberalen niet weg dat fracties in de Tweede Kamer een standpunt kunnen innemen. Harbers zei dat de ECB-plannen er niet toe mogen leiden dat eurolanden moeten opdraaien voor de verliezen op staatsleningen in andere landen.

Overigens lijkt het erop dat de ECB niet gaat doen wat de VVD vreest. De ECB zou overwegen om weliswaar staatsobligaties op te kopen, maar het risico te laten liggen bij de nationale centrale banken.

StandpuntMinister Jeroen Dijsselbloem wilde dinsdag niet reageren op het standpunt van de VVD. Hij stelde dat politici terughoudend moeten zijn in hun commentaar omdat de ECB onafhankelijk is. De bank heeft een mandaat en daarbinnen is ruimte voor de centrale bankiers om zelf tot beslissingen te komen.

Dijsselbloem noemde het bij RTL Z bijzonder dat de Franse president François Hollande maandag al meldde wat de ECB gaat doen. ,,Dat kan natuurlijk helemaal niet. Het kan niet dat hij het weet, de ECB vergadert pas donderdag.''