Nieuws Actueel

VVD en PvdA verdedigen 'noodgreep'

Van onze redactie 19 december 2014

VVD-leider Halbe Zijlstra zei met deze optie de zorgsector het ,,vertrouwen'' te willen geven dat eerder afgesproken maatregelen worden uitgevoerd. Maar hij gelooft niet dat het uiteindelijk tot een AMvB zal komen. ,,Ik wil deze route graag in het achterhoofd houden.'' De discussie over deze kwestie is volgens hem vooral ,,hypothetisch''.

Ook PvdA-voorman Diederik Samsom verdedigde de mogelijkheid van een AMvB. Zijn partij zal daar dan ,,zeer welwillend naar kijken'', zei hij vrijdagochtend in een debat over de zorgcrisis. Een AMvB is een besluit van de regering waarin de inhoud van een wet verder wordt uitgewerkt. Voor een AMvB is geen instemming van de Eerste en Tweede Kamer nodig.

De oppositiepartijen zijn fel tegen deze uitwijkmogelijkheid. D66-leider Alexander Pechtold sprak van een ,,dreigement'' om het alsnog te regelen als de wet opnieuw strandt. Hij vroeg het kabinet er opnieuw op te ,,reflecteren''. Arie Slob (ChristenUnie) vroeg aan Samsom hoe ,,staatsrechtelijk zuiver'' diens uitweg is. ,,Waarom moet dit erin?'', wilde Kees van der Staaij van de SGP weten. SP-leider Emile Roemer sprak van ,,een truc'', terwijl het volgens Liesbeth van Tongeren van GroenLinks is het een ,,list'' om de Eerste Kamer te omzeilen.

Volgens Zijlstra is hier geen sprake van. ,,Dit is staatsrecht.'' Al moest hij ook wel toegeven dat deze optie door de landsadvocaat is gecheckt. Samsom vindt de doelen van de zorgwet te belangrijk om te laten schieten. ,,Dus als het met een hele mooie wet niet lukt, dan ga je het doen met een AMvB die minder fraai is, maar wel de doelen dichterbij brengt. Het zou gek zijn als we die mogelijkheid laten liggen.''