Nieuws Actueel

'VVD-Kamerlid Ard van der Steur nieuwe minister van Veiligheid'

Van onze redactie 19 maart 2015

Image 4815901

Hij volgt de eerder deze maand afgetreden Ivo Opstelten op. Bronnen rond het kabinet bevestigen na berichtgeving door De Telegraaf dat Van der Steur vrijdag wordt beëdigd door de koning.

Strafrechtdeskundige De 45-jarige Van der Steur zit sinds 2010 in de Tweede Kamer voor de VVD. De geboren Haarlemmer houdt zich in de Kamer bezig met straf- en procesrecht, rechterlijke macht, gevangeniswezen en tbs, reclassering, wapenwetgeving, zware criminaliteit en misdaadslachtoffersbeleid. Ook is hij lid van de enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt.

Gerard Adriaan van der Steur studeerde rechten in Leiden en werkte bij het advocatenkantoor NautaDutilh. Ook was hij parttime docent burgerlijk recht op de Leidse rechtenfaculteit. Zijn politieke leven begon hij als lid van de gemeenteraad van Teylingen. Hij won in 1991 het Nederlands kampioenschap debatteren.

ProfielNaam: Gerard Adriaan (Ard) van der SteurGeboren: 7 oktober 1969 in HaarlemPartij: VVD, lid sinds 1989.Opleiding: studeerde recht aan de Universiteit Leiden.Loopbaan: was advocaat, docent bij zijn oude universiteit, ondernemer en oprichter van een advocatennetwerk. Zijn politieke leven begon als lid van de gemeenteraad in Warmond en daarna Teylingen. Zit sinds juni 2010 in de Tweede Kamer.Burgerlijke staat: gehuwdBijzonderheden: Houdt zich bezig met straf- en procesrecht, gevangeniswezen en tbs, reclassering en zware criminaliteit. Onlangs pleitte hij voor een beperking van de macht van de vakbond voor rechters en wil hij dat niet goed functionerende of 'foute' rechters harder kunnen worden aangepakt. Van der Steur is bezig met een initiatiefwetsvoorstel om mediation te verankeren in het recht. Hij is benoemd in de enquêtecommissie Fyra. Van der Steur won in 1991 het Nederlands kampioenschap debatteren. Hij komt in zijn manier van doen op sommigen over als het prototype van de VVD'er.