Nieuws Actueel

VVD-top en PvdA-top apart bijeen

Van onze redactie 16 december 2014

Behalve de minister-president zijn ook onder anderen minister Edith Schippers van Volksgezondheid en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra aanwezig. De partijvoorzitter van de VVD, Henry Keizer, en vice-fractievoorzitter Tamara van Ark van de Tweede Kamerfractie schoven dinsdagavond aan bij het beraad.

De sociaaldemocraten, onder wie PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher, overleggen op het ministerie van Sociale Zaken. Ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is daar inmiddels aangeschoven.

Voortouw Het lijkt aan de PvdA om het voortouw te nemen bij een oplossing. Bij die partij zaten de dissidenten die met hun tegenstem het voorstel van Schippers lieten sneuvelen. Al in het regeerakkoord waren afspraken gemaakt over het wijzigen van zorgpolissen en die zijn later met de drie bevriende oppositiepartijen verder uitgewerkt, juist met het oog op de benodigde meerderheid in de Eerste Kamer.

Een eventueel gewijzigd voorstel van Schippers moet ook op instemming kunnen rekenen van die bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Maar behalve dat moeten dan ook de dissidente PvdA'ers alsnog worden overtuigd om in te stemmen.