Nieuws Actueel

VVD: Verhoog kapitaalbuffer banken niet

Rik Nizet 5 februari 2014

De VVD wil dat de kapitaalbuffer die banken moeten aanhouden 3 procent blijft. De liberalen willen geen extra Nederlandse eis om de buffers te verhogen naar 4 procent, zoals het kabinet wil. Een woordvoerster van de VVD bevestigt berichtgeving daarover op NU.nl.

Een hogere Nederlandse eis dan elders in Europa verslechtert de concurrentiepositie voor de Nederlandse banken, aldus de VVD. Daar komt bij dat als de kapitaalbuffers verder worden verhoogd, banken minder geneigd zouden zijn kredieten, leningen en hypotheken te verstrekken aan bedrijven en burgers.

DijsselbloemMinister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil de verhouding tussen het eigen vermogen en het uitgeleende geld (de zogeheten leverage ratio) verhogen naar 4 procent, waar die nu in Europees verband op 3 procent is afgesproken. Sommige wetenschappers pleiten voor kapitaalbuffers oplopend tot 10 procent.

Eerste reddingsboeiDijsselbloem heeft eerder wel eens gezegd dat ook een buffer van 9 procent voor banken als ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Reaal eigenlijk nog niet genoeg is. Een dikke buffer moet de "eerste reddingsboei'' zijn voor een bank die in de problemen komt, en voorkomen dat de staat weer moet bijspringen, zoals eerder moest bij ABN, ING en SNS. Maar voorlopig zet het kabinet in op 4 procent, een percentage dat door de meeste Nederlandse banken overigens al (bijna) wordt gehaald.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met Dijsselbloem over diens plannen voor de financiële sector.