Nieuws Actueel

VVD voor kortere loondoorbetaling bij ziekte

Van onze redactie 9 februari 2015

Volgens Tweede Kamerlid Anoushka Schut zou dat niet alleen voor het midden- en kleinbedrijf moeten gelden, maar voor alle ondernemingen. Schut zegt dat in een reactie op een plan dat MKB-Nederland maandag aan premier Mark Rutte aanbiedt.

Bedrijven moeten nu 2 jaar het loon van een ziek personeelslid doorbetalen. MKB- Nederland wil de loondoorbetaling verminderen tot één jaar. Dan dalen de de personeelslasten, wat goed is voor de economie, zegt de werkgeversorganisatie. In het eerste halfjaar zouden werkgevers de kosten moeten betalen, en in de tweede helft de werknemers.

Efficiënt Schut heeft geen moeite met dat plan. Ze wil vooral dat het eerste ziektejaar efficiënter besteed wordt. ,,We zien dat mensen zich nu soms langer ziek melden dan nodig is, of hersteld zijn na een langdurige ziekte, maar niet dat duwtje in de rug krijgen om aan het werk te gaan. Als we hen zelf daar meer toe in staat stellen, pakken ze die kans. Daarvan zijn wij overtuigd.''

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken stuurde vrijdag een onderzoek naar de Tweede Kamer waaruit blijkt dat bijna de helft van de bedrijven aanhikt tegen de loondoorbetalingsplicht. Asscher wacht nog op onderzoek van onder meer het Centraal Planbureau voor hij een conclusies trekt.