Nieuws Actueel

VVD wil Griekenland houden

Lotte Grimberg 11 februari 2015

De VVD hoopt dat Griekenland in de eurozone blijft en er geen 'Grexit' komt. Dat zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen woensdag in een Kamerdebat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

"Wij gooien er niemand uit. Als ze er onverhoopt uit zouden stappen, dan is dat hun keuze. Ik hoop het niet, ik hoop dat ze in de eurozone blijven, dat heeft mijn voorkeur'', zei Verheijen, die er aan toevoegde dat Griekenland zich aan de afspraken moet houden.

Grexit-scenarioHij wilde wil niet ingaan op Grexit-scenario’s waarbij Griekenland uit de eurozone stapt. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dinsdag nog dat als de Grieken zich niet houden aan de afspraken over hervormingen en het terugbetalen van leningen, de consequenties voor hen zijn. Als dat een 'Grexit' betekent, "dan zij dat zo'', zei Zijlstra.

In het debat op woensdag vielen andere Kamerleden Verheijen meteen aan, omdat hij niet in wilde gaan op Grexit-scenario's. Volgens hen had Zijlstra dinsdag een heel hard standpunt aangenomen, maar krabbelt de VVD nu al terug.

In het achterhoofdCDA-leider Sybrand Buma zei dat hij nog nooit door een fractiegenoot zo was gecorrigeerd als wat Verheijen nu volgens hem met Zijlstra deed. D66-leider Alexander Pechtold verweet de VVD harde standpunten in te nemen met de Statenverkiezingen van 18 maart in het achterhoofd. Volgens Louis Bontes is Zijlstra de trekpop van premier Rutte. Hij kondigde aan een motie in te dienen met exact de bewoordingen die Zijlstra dinsdag had gebezigd, om te zien of de VVD dan kleur bekent.