Nieuws Actueel

VVD’ers in Provinciale Staten maken zich druk over Verheijen

Van onze redactie 27 februari 2015

De campagne van de VVD dreigt door de affaire te worden overschaduwd. "De onduidelijkheid moet weg”, zegt de Gelderse VVD-lijsttrekker en gedeputeerde Jan Markink. Ook de Overijsselse nummer één Monique van Haaf wil dat de commissie snel met een conclusie komt. "Daar zijn we beter mee af.”

'Snelle afwikkeling' Hun collega’s in Friesland en Noord-Brabant onderschrijven de noodzaak van een snel oordeel. "Dat is voor iedereen goed”, aldus de Friese lijsttrekker Klaas Kielstra. Partijvoorzitter Henry Keizer bevestigt dat ‘vanuit alle geledingen in de partij’ oproepen komen om de kwestie snel af te wikkelen. De interne integriteitscommissie heeft in principe tot maandag om het onderzoek naar Verheijen af te ronden.

Zaterdag is echter al de aftrap van de landelijke VVD-campagne in Breda. Het is de bedoeling dat partijleider Mark Rutte dan vooral zijn campagneboodschap nog eens uitvent: ‘Koers houden’. Maar in plaats daarvan dreigt Rutte zaterdag hoofdzakelijk vragen te krijgen over integriteitskwesties. "Maar de commissie is strikt onafhankelijk, die laat zich niet opjagen”, zegt een bron in de partijtop.