Nieuws Actueel

VVV Vierhouten bezorgd over ebola-artsen

Van onze redactie 19 november 2014

Volgens de gemeente Nunspeet zijn er maar weinig reacties binnengekomen op het nieuws dat Artsen zonder Grenzen hulpverleners uit ebolagebieden onderdak gaat bieden in de bossen van het Gelderse Vierhouten.

Geen gevaar De buitenlandse artsen en hulpverleners kunnen mogelijk vanaf komende week in Vierhouten terecht, zei een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen woensdag. De opvang kan maanden duren. ,,In ieder geval zolang we actief zijn deze ziekte te bestrijden.'' AzG en de gemeente blijven benadrukken dat er geen gevaar voor de inwoners is. ,,Maar waarom worden deze mensen dan 2 keer per dag gecontroleerd?'', vraagt Foppen zich af.

Campings​Vierhouten kent veel horeca en campings. Het dorp ligt midden in de bossen van de Veluwe. De vrees is dat de ernstige ziekte ebola voortaan gekoppeld wordt aan Vierhouten en dat toeristen een andere bestemming kiezen. Een woordvoerder van de gemeente Nunspeet heeft daar ook opmerkingen over binnengekregen. ,,Het risico in Vierhouten is niet groter dan elders in Nederland. Nederlandse artsen die terugkeren gaan ook gewoon naar huis en doen boodschappen in de supermarkt.''

Binnen blijven Foppen, en volgens hem veel andere dorpelingen, vindt juist dat ook deze artsen 3 weken binnen moeten blijven. ,,In de Verenigde Staten gaan ze in quarantaine. Waarom hier niet?'' Hoeveel mensen in Vierhouten zich zorgen maken, weet Foppen niet.

De woordvoerder van de gemeente heeft slechts enkele telefoontjes gehad van inwoners met vragen. ,,Mensen denken dat de gemeente dit besloten heeft. Of hebben niet de juiste informatie.'' Belangrijk volgens hem is dat de juiste informatie zo volledig mogelijk naar buiten komt. ,,Door openheid van zaken te geven, hopen we alle vragen te beantwoorden.'' Donderdagavond is een informatiebijeenkomst voor inwoners van de gemeente. Zowel AzG als de gemeente weten niet hoeveel mensen ze kunnen verwachten.