Nieuws Actueel

VW aansprakelijk voor beleggersschade

Lotte Grimberg 25 september 2015

Volkswagen werknemers kijken showroom auto 1000

De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft het Duitse autoconcern Volkswagen aansprakelijk gesteld voor de schade die beleggers hebben geleden na het overtreden van milieuregels in de Verenigde Staten. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend.

OmzeilenDe VEB stelt Volkswagen aansprakelijk voor onjuiste, onvolledige en misleidende verklaringen over het voldoen aan alle milieuregels in de Verenigde Staten en elders. Dat gebeurde terwijl het concern wist dat bepaalde software was ontwikkeld en toegepast om die milieuregels te omzeilen.

Door deze manipulatie was de koers van het Volkswagen aandeel kunstmatig hoog, aldus de VEB. Volkswagen kelderde op de beurs toen het schandaal openbaar werd ruim 35 procent.

VerzondenDe belangenvereniging heeft de aansprakelijkheidsstelling voor Nederlandse en Europese beleggers die via een Nederlandse bank of broker hebben gehandeld, inmiddels verzonden naar Volkswagen. Ook is het bedrijf uitgenodigd in gesprek te gaan over mogelijke compensatie van de schade die beleggers hebben geleden.