Nieuws Actueel

VW heeft ook buiten VS veel uit te leggen

Van onze redactie 22 september 2015

Image 5262559

Het Zuid-Koreaanse milieuministerie gaat enkele duizenden Jetta's, Golfjes en Audi A3's op de rollerband zetten om te kijken of ook daar geknoeid is met de motoren zodat ze in dergelijke testsituaties schoner lijken dan ze daadwerkelijk zijn. In de VS bleek dat het geval te zijn, meldde de federale milieudienst EPA vrijdag.

ACE, de op één na grootste autoclub van Duitsland, acht het op grond van eigen onderzoek zeer waarschijnlijk dat VW ook in eigen land gesjoemeld heeft. Een woordvoerder sprak tegenover persbureau DPA van ,,systematische misleiding van de consument''.

Geknoeid

Topman Martin Winterkorn heeft verkeersminister Alexander Dobrindt evenwel verzekerd dat VW in Duitsland geen diesels heeft verkocht waarmee geknoeid is. Dat zei de bewindsman maandagavond laat na een ,,zeer constructief'' gesprek met de VW-baas.

Het schandaal kan VW alleen al in de VS op een boete tot een slordige 16 miljard euro komen te staan. Veel erger is echter de imagoschade, meent het Duitse instituut voor economisch onderzoek DIW. Die kan ook andere Duitse exportbedrijven treffen. Daarmee staan volgens DIW veel banen op het spel.

EPA