Nieuws Actueel

VW investeert minder door dieselgate

Caroline Spilt 6 oktober 2015

Volkswagen zal niet-essentiële projecten schrappen of er minder geld in steken in verband met de enorme kosten rond het dieselschandaal. De kersverse topman Matthias Müller vertelde 20.000 van zijn personeelsleden dinsdag op het hoofdkwartier dat alle investeringen tegen het licht zullen worden gehouden.

Volkswagen gaf twee weken geleden aan gesjoemeld te hebben met de software in 11 miljoen auto's die daardoor schoner uit tests kwamen dan ze in de praktijk zijn. Voor het terughalen van die auto's zette het concern 6,5 miljard euro opzij. Behalve die kostenpost dreigen toezichthouders in onder meer de Verenigde Staten en Duitsland de autofabrikant voor miljarden euro's te beboeten.

Geloof meMüller herhaalde de boodschap van zijn voorganger Martin Winterkorn dat Volkswagen er alles aan zal doen om het vertrouwen van het publiek te herwinnen en de crisis in financiële zin te boven te komen. "Geloof me, ook ik ben ongeduldig, maar zorgvuldigheid is belangrijker dan snelheid. Het gaat om diverse modellen van vier merken'', vertelde Müller de aanwezigen.

VakbondVakbonden willen dat VW snijdt in ontwikkelingskosten en zoveel mogelijk banen probeert te behouden, terwijl het bestuur naar verluidt inzet op een verlaging van de loonkosten. Vorig jaar beschikte het bedrijf met 17,4 miljard euro over het grootste onderzoeks- en ontwikkelingsbudget ter wereld. VW spendeerde daarmee nagenoeg evenveel als Apple en Google samen. De loonkosten stonden gelijk aan bijna 17 procent van de omzet van ruim 200 miljard euro, het hoogste niveau sinds 1997.