Nieuws Actueel

VW keihard onderuit

Bram de Vrind 21 september 2015

Volkswagen verloor maandag ruim een vijfde aan beurswaarde in Frankfurt nadat de Duitse autofabrikant toegaf jarenlang te hebben gesjoemeld met Amerikaanse milieuregels. Op het dieptepunt koerste het aandeel 22 procent lager op 126,40 euro, de laagste stand sinds eind oktober 2008. Daarmee daalde de waarde van het grootste autoconcern van Europa met circa 16 miljard euro tot iets meer dan 60 miljard euro.

De Amerikaanse milieudienst EPA maakte vrijdag bekend dat enkele honderdduizenden VW's en Audi's terug moeten naar de garage omdat ze niet voldoen aan de normen van de zogenoemde Clean Air Act. Dat kan de autobouwer op een boete komen te staan van omgerekend ruim 33.000 euro per auto waarmee geknoeid is. In totaal zou dat bedrag kunnen oplopen tot krap 16 miljard euro.

Zondag ging VW-topman Martin Winterkorn door het stof, maar of zijn excuses voldoende zijn om vrijdag herbenoemd te worden is de vraag. Begin deze maand besliste het presidium van de raad van commissarissen dat de 68-jarige Winterkorn tot eind 2018 in functie mag blijven. Zijn huidige contract loopt eind 2016 af.

Het milieuschandaal maakt sowieso een eind aan de ambities van de topman in de Verenigde Staten. Winterkorn stelde zich ten doel de verkoop van VW en Audi in het land nagenoeg te verdubbelen tot 1 miljoen auto's in 2018. Vorig jaar slonk de verkoop van het Duitse concern in de VS met 10 procent tot ruim 366.000 wagens. Volkswagen wil nu de verkoop van de betreffende dieselauto's in de VS stopzetten.

Premier Stephan Weil van de deelstaat Nedersaksen, die 20 procent van de aandelen Volkswagen bezit, noemde de aantijgingen ,,ernstig''. Weil stelde daarnaast dat ,,elke vorm van manipulatie volstrekt onacceptabel is en geenszins gerechtvaardigd kan worden''. Mogelijk gaan de Duitse autoriteiten ook de zaak onderzoeken.