Nieuws Actueel

VW-topman Martin Winterkorn neemt ontslag

Van onze redactie 23 september 2015

Image 5269099

,,Ik ben geschokt door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen'', liet Winterkorn in een verklaring weten. ,,Ik ben boven alles verbijsterd dat wangedrag op zo'n grote schaal mogelijk was bij de Volkswagengroep. Als topman neem ik de verantwoordelijkheid voor de onregelmatigheden die gevonden zijn in dieselmotoren.''

VW heeft volgens Winterkorn een ,,frisse start'' nodig. ,,Ik maak daarvoor met mijn vertrek de weg vrij'', schrijft hij. De topman ontkent overigens dat hijzelf iets van doen heeft gehad met het geknoei met de uitstootwaarden van dieselauto's, dat VW alleen al in de Verenigde Staten op een miljardenboete kan komen te staan.

Opvolging

De voltallige raad van bestuur van VW komt vrijdag bijeen om de opvolging van Winterkorn te bespreken. Duitse media wisten eerder deze week al te melden dat topman Matthias Müller van Porsche klaar zou staan om het het stokje van hem over te nemen.

Eerder op de dag had justitie in Duitsland al gezegd de kwestie te onderzoeken. Mogelijk leidt dat tot vervolging van medewerkers die voor de malversaties verantwoordelijk waren. De raad van commissarissen van VW liet weten dat onderzoek te steunen, en wil de zaak zelf ook tot op de bodem uitzoeken.

EPA