Nieuws Actueel

Waakhond wil 13 medicijnen uit de schappen

Van onze redactie 23 januari 2015

Het bedrijf dat hiervoor de onderzoeken met proefpersonen moest doen, GVK Biosciences, heeft dat niet volgens de regels gedaan. Het gaat er vooral om dat hierdoor het vertrouwen in het bedrijf is geschaad, met de medicijnen zelf is voor zover bekend niks mis. Als de fabrikanten niet in beroep gaan, stopt de levering vanuit de groothandel aan de apotheek over een paar weken, aldus het CBG.

CBS Omdat de geneesmiddelen in verschillende doses en onder verschillende namen in de apotheek liggen, gaat het in totaal om 39 vergunningen die het CBG schrapt. Het college doet dit op basis van een advies van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.

Het CBG heeft een lijst op de website gezet waar de medicijnen staan die met schorsing worden bedreigd, onder meer antidepressiva, bloeddrukverlagers en antiparkinsonmiddelen. Besloten is om 2 geneesmiddelen tegen epilepsie in de handel te laten. Dit omdat er weinig alternatieven voor zijn en overstappen voor patiënten erg ingrijpend is, aldus het college.

Schorsing Het onderzoek met proefpersonen is de basis waarop veel medicijnen in Europa zijn toegelaten. Veel farmaceutische bedrijven die de medicijnen onder hun eigen merk op de markt hebben gebracht, konden volgens het CBG geen andere studies laten zien die wél volgens de regels zijn gedaan. Deze bedrijven kunnen de schorsing ongedaan maken als zij alsnog met goede onderzoeken komen.