Nieuws Actueel

Waar je het snelst een iPhone verdient

Caroline Spilt 13 oktober 2015

Duurste wereldsteden groot

Amsterdam een dure stad? Wereldwijd bekeken valt dat reuze mee. Vacatures.nl vergeleek de kosten van het levensonderhoud in elf wereldsteden en Amsterdam eindigt hierbij keurig in de middenmoot. In New York, Londen, Tokio en Parijs is het leven stukken duurder. Maar het kan natuurlijk altijd goedkoper, bewijzen vooral Kiev en Sofia. Voor wie plannen heeft om in het buitenland te gaan werken, bestudeerden we ook salaris en koopkracht in de verschillende steden: waar ter wereld heb je het snelst een iPhone verdiend?

In het onderzoek zijn elf van de grootste steden ter wereld meegenomen. Amsterdam is hiervan met 825.080 inwoners de kleinste; Tokio met ruim 13 miljoen de grootste.

Waar zijn de kosten het hoogst?Allereerst is gekeken naar de kosten voor het huren van een driekamerappartement. De duurste steden om te wonen blijken New York (gemiddeld 4.320 euro per maand) en Londen (3.350). Amsterdam is met een gemiddelde huur van 1.620 euro terug te vinden in de middenmoot, net als Tokio (1.920), Moskou (1.540) en São Paulo (1.330). Het voordeligst om te wonen zijn Caïro (780), Kiev (540) en Sofia (350).

Een appartement in Amsterdam is dus relatief betaalbaar, in elk geval ten opzichte van Tokio, Parijs, Londen en New York. Bekijken we het echter op nationaal niveau, dan is de hoofdstad wel met afstand de duurste. Uit een onderzoek van Huurwoningen.nl van eerder dit jaar komt zelfs naar voren dat wonen in Amsterdam anderhalf keer zo duur is als in Rotterdam. Betaalde men in 2014 gemiddeld 20 euro per vierkante meter voor een Amsterdamse huurwoningen, in Rotterdam kwam de gemiddelde vierkantemeterprijs uit op 13 euro. Ook Utrecht (18,93 euro) en Groningen (17,43) behoren tot de duurdere steden. Terug naar de elf wereldsteden: kijken we naar het levensonderhoud, dan zien we dezelfde steden aan kop staan. In dit overzicht is Amsterdam als uitgangspunt genomen, dat bijna de helft goedkoper is dan New York, wederom de duurste stad. Ook in Londen (143%) en Tokio (127%) is het leven fors duurder dan in de Nederlandse hoofdstad. Fors goedkoper dan Amsterdam (en zo’n 3,5 keer goedkoper dan New York) zijn Kiev en Sofia. Daarnaast valt op dat het toch als duur bekendstaande Moskou betaalbaarder blijkt dan Amsterdam.

Het levensonderhoud in Londen en Parijs mag dan duurder zijn dan dat in Amsterdam, de kleding is er wel goedkoper. Vooral de relatief lage score van Londen (74%) valt op. Alleen Tokio en New York overtreffen de Nederlandse hoofdstad als het gaat om de prijzen van kleding. Sofia bungelt nu eens niet onderaan: in Kiev, Caïro en São Paulo zijn de kleren voordeliger.

Waar werkt (en verdient) men het meest? Behalve naar de kosten van het levensonderhoud, is in het onderzoek ook gekeken naar het aantal uren dat mensen werken in de elf steden. In dit klassement staat niet New York, maar Caïro bovenaan (2.082 uur per jaar), op de voet gevolgd door Tokio (2.055). In Parijs maakt men per jaar de minste uren (1.604), terwijl ook Moskou (1.647) en Amsterdam (1.726) het rustiger aan doen.

Interessanter wordt het wanneer we ook het verdiende salaris erbij betrekken. In onderstaande grafiek is bijvoorbeeld te zien dat in Caïro weliswaar de meeste uren gemaakt worden, maar dat daar relatief weinig tegenover staat. Amsterdam, Londen, New York, Parijs en Berlijn doen het wat dat betreft een stuk beter.

Waar koop je de meeste Big Macs en iPhones voor je geld?Om daadwerkelijk iets te kunnen zeggen over de koopkracht in de verschillende steden, dient ook te worden gekeken naar de lokale prijzen. Daarom bekijken we hoe lang je in de elf steden moet werken voor twee belangrijke levensbehoeften: Big Macs en iPhones.

In Tokio heb je je hamburger het snelst verdiend: na tien minuten werken kun je er al een kopen. De verschillen met New York (11 minuten), Londen (12) en Berlijn (13) zijn klein. Ook in Amsterdam is de Big Mac relatief snel verdiend (16 minuten). Heel wat langer duurt het in Sofia (40 minuten), Kiev (55) en Caïro (62) voordat je je tanden in een burger kunt zetten. Voor de nieuwste iPhone, de recent geïntroduceerde 6s, is de volgorde vrijwel gelijk. In New York kun je er na een etmaal een aanschaffen, in Londen, Tokio, Parijs en Berlijn na iets meer dan veertig uur. Amsterdam volgt met vijftig uur, terwijl Apple-fans in Kiev het langst geduld moeten hebben: pas na gemiddeld 627 uur werken kunnen zij zich de nieuwste iPhone veroorloven.