Nieuws Actueel

Waar moet je op letten bij het kiezen van een factuurprogramma?

Rik Nizet 16 december 2014

Facturatie is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Om je facturen op tijd betaald te krijgen en om aan de eisen van de Belastingdienst te voldoen, hoort je facturatie op orde te zijn. Een factuurprogramma ondersteunt je bij het maken van facturen. Er zijn tal van programma’s op de markt, maar welk factuurprogramma past nu het beste bij jouw organisatie en jouw werkwijze? Het maken van de juiste keuze begint met een goede voorbereiding. Dit stappenplan helpt je op weg.

1. Goede voorbereiding

Bepaal eerst wat je wensen en behoeften zijn. Wat wil je met het factuurprogramma kunnen doen? Alleen facturen maken of bijvoorbeeld ook eenvoudig herinneringsfacturen kunnen versturen? Wil je elektronisch factureren of ook per post versturen? Tegenwoordig zijn veel factuurprogramma’s geïntegreerd in een online boekhoudpakket. Een bijkomend voordeel hiervan is, dat jouw facturen direct in uw boekhouding worden verwerkt. Op deze manier is niet alleen uw facturatie geautomatiseerd, maar ook jouw volledige boekhouding. Maak als eerste stap een lijstje van de eisen, die je aan het factuurprogramma stelt.

2. Gratis factuurprogramma

Bepaal vervolgens wat je jaarlijks aan het factuurprogramma wilt uitgeven. Factuurprogramma’s zijn verkrijgbaar in diverse prijscategorieën. Je kunt bijvoorbeeld kosten besparen door te kiezen voor een online factuurprogramma. Hiermee bespaar je kosten voor de aanschaf van software en hardware. Bovendien ben je vaak verzekerd van een back-up van jouw gegevens. Je kunt ook kiezen voor een gratis factuurprogramma, waarbij de mogelijkheden vaak wat beperkter zijn.

3. Selectie

Wanneer je wilt gaan factureren met een factuurprogramma is er voldoende keuze. Maak een overzicht van factuurprogramma’s, die aansluiten bij jouw wensen, behoeften en budget. Controleer ook altijd of het factuurprogramma facturen verstuurt, welke voldoen aan de wettelijk gestelde eisen. Vaak kun je een proefabonnement afsluiten, zodat je het factuurprogramma kunt testen en een voorbeeldfactuur kunt inzien. Het is belangrijk om te inventariseren of de mogelijkheden van het factuurprogramma overeenkomen met jouw eisen en wensen.

4. Aan de slag!

Uiteindelijk heb je het factuurprogramma gevonden, dat bij jou en jouw organisatie past. Je kunt nu aan de slag met facturen maken. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden van het factuurprogramma, zodat je zo efficiënt mogelijk facturen kunt maken en versturen. Op deze manier wordt facturering niet alleen een stuk eenvoudiger, je kunt er ook tijd en kosten mee besparen.