Nieuws Actueel

Waarde euro terug bij af

Lotte Grimberg 14 januari 2015

De waarde van de euro is woensdagochtend voor het eerst sinds eind 2005 gezakt tot minder dan 1,1750 dollar. Daarmee is de Europese munt weer evenveel waard als bij zijn introductie in het betalingsverkeer in 1999.

Groene lichtDe euro zakte in de ochtendhandel naar een tussentijds dieptepunt van 1,1727 dollar, om vervolgens weer iets op te krabbelen tot 1,1758 dollar. De daling hing samen met het groene licht dat de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag kreeg van een adviseur van het Europees Hof van Justitie. Die stelde dat de ECB het recht heeft om staatsobligaties van eurolanden op te kopen.

StaatsleningenDaarmee lijken nieuwe maatregelen van de ECB in de strijd tegen de lage inflatie opnieuw een stap dichterbij te zijn gekomen. Alom wordt verwacht dat de ECB op 22 januari zal besluiten staatsleningen van eurolanden op te gaan kopen, in een poging de inflatie in de eurozone te stimuleren.

Hoogste waarde ooitDe euro werd begin 1999 geïntroduceerd op een koers van 1,1747 dollar, om vervolgens in oktober 2000 het historische dieptepunt van 0,82 dollar per euro te bereiken. De hoogste waarde ooit werd op 15 juli 2008 genoteerd. De euro was op dat moment 1,6038 dollar waard. De afgelopen drie jaar bewoog de koers tussen 1,20 en 1,40 dollar.

ImportDe zwakkere euro kan de economische groei in de eurolanden vooruithelpen, doordat de goedkopere munt hun producten aantrekkelijker maakt op markten waar in andere valuta's wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, waardoor de zeer lage inflatie enigszins kan worden opgevoerd.