Nieuws Actueel

Waarde export gedaald

Rik Nizet 6 januari 2015

De waarde van de Nederlandse goederenexport was in de eerste tien maanden van vorig jaar 0,25 procent lager dan in dezelfde periode in 2013. Dat komt vooral door de lagere prijzen van ruwe aardolie, olieproducten en aardgas. De overige handelssectoren konden dit verlies onvoldoende compenseren. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Vooral de Nederlandse producenten van gespecialiseerde machines deden goede zaken in het buitenland. Voor de economie is deze zogenoemde industriële export van veel groter belang dan de wederuitvoer. Bij dat laatste gaat het om goederen die in Nederland worden aangevoerd en vervolgens weer de grens overgaan naar een buitenlandse bestemming.

De handel in (olie)producten heeft in de periode januari-oktober 2014 veel last gehad van veranderde marktomstandigheden zoals verplaatsing van productielocaties naar Azië. Ook de aanhoudende geopolitieke spanningen in Europa en het Midden-Oosten en de winning van schaliegas speelden een rol. Doordat de handel met oplopende voorraden kwam te zitten werden (olie)producten tegen een lagere prijs geëxporteerd.

De export van aardgas was ook lager door een kleinere vraag als gevolg van het zachte weer. De gasprijs lag in de eerste tien maanden van 2014 onder het niveau van dezelfde periode van 2013. Lagere aardgasexport had een negatief effect op de exportontwikkeling van circa 1 procentpunt.

In totaal werd in de eerste tien maanden vorig jaar voor ruim 360 miljard euro vanuit Nederland uitgevoerd.