Nieuws Actueel
Deze Hollandse gadgets schitteren op 's werelds grootste elektronicabeurs
Ruim vijftig Nederlandse start-ups tonen vanaf vandaag hun innovaties en gadgets op de CES in Las Vegas, 's werelds grootste elektronicabeurs. Dat schrijft het AD. Wat hopen onze ondernemers daar te bereiken?

We.Stream: veilige wifi in buitenland
Het bedrijfje Mondicon uit Aalsmeer komt met de We.Stream. ,,In de EU zijn torenhoge roamingkosten verleden tijd, maar in de meeste landen buiten Europa niet", vertelt marketingmanager Robert Pronk. ,,In Rusland of China ben je al snel honderden euro's kwijt." De We.Stream biedt zakenreizigers en toeristen een eigen veilige wifihotspot. Voor 149 euro krijgen ze een klein apparaatje waarin zogenaamde 'cloud-SIM-technologie' is ingebouwd en waarin twee simkaarten passen. Bij die prijs zit verder 2 GB aan mobiele data inbegrepen. ,,Onze We.Stream is in ruim 100 landen te gebruiken Bovendien ben je niet langer afhankelijk van onveilige publieke wifi-punten."
Multinationals
Mondicon pakt het groots aan in Las Vegas. Afgelopen weekend vlogen zes mensen richting de VS. Pronk hoopt in contact te komen met multinationals als Coca-Cola, Heineken, Shell en McDonald's. ,,Dat zijn bedrijven waarvan talloze medewerkers de wereld over reizen." Daarnaast zoekt Mondicon bedrijven die de We.Stream in het buitenland willen aanbieden. ,,De We.Stream is immers een internationaal product. De wereld is onze afzetmarkt."
Lees ook: IoT als motor van de circulaire economie
Simulatie van de massa
Hoe reageren massa's van duizenden tot tienduizenden mensen als er ineens iets onverwachts gebeurt? De software van het Utrechtse uCrowds toont dat via een 3D-simulatie. ,,Mede dankzij gebruik van kunstmatige intelligentie kunnen we snel grote groepen mensen en hun sociale gedrag simuleren", vertelt Eric de Wilde. ,,Dan laat je bijvoorbeeld plots een blok beton naar beneden vallen en kijk je wat er gebeurt."
Politie en veiligheidsdiensten
De diensten van uCrowds lijken geknipt voor politie en veiligheidsdiensten. Maar ook voor stadsplanners en ontwikkelaars van winkelcentra zijn ze interessant. Inmiddels is de simulatiesoftware van uCrowds gebruikt voor Schiphol en de start van de Tour de France in Utrecht. Verder is meegeholpen aan een eva- cuatiestudie voor de nog te openen Noord-Zuidlijn in Amsterdam. ,,We hebben zelfs de aandacht getrokken van het Amerikaanse ministerie van Veiligheid", zegt De Wilde.
Commercieel product
Op de CES lanceert uCrowd zijn software als commercieel product. Daar loopt nog een heel andere categorie mogelijke klanten rond. ,,Onze software is bijzonder geschikt voor games. En op dat gebied is de CES groot, het is een consumentenbeurs. Wij kunnen spellen verrijken."
Virtual reality haarscherp streamen
Het in Rotterdam gevestigde Tiledmedia is gestart door oud-medewerkers van TNO en biedt geavanceerde software aan om virtualrealitybeelden in hoge kwaliteit te streamen. ,,Virtual reality kampt met twee grote problemen", vertelt ceo Frits Klok. ,,De beeldkwaliteit van VR-devices is aan de lage kant, maar minstens zo'n groot probleem is dat je die resolutie niet kan halen omdat streamen zo enorm veel data vergt. Om de ontbrekende resolutie aan te vullen worden er dan pixels bij verzonnen."
Besparing
Om scherpe beelden te streamen is een snelle verbinding van 80 MB per seconde vereist. ,,De door ons ontwikkelde technologie is de beste die beschikbaar is en bij TNO ontwikkeld. We kunnen zonder kwaliteitsverlies streamen voor slechts 15 MB per seconde. Dat biedt dus een enorme besparing voor klanten."
Hoge verwachtingen
Het team van Tiledmedia heeft hoge verwachtingen van de CES, waar de nieuwe service wordt gelanceerd. Virtual reality is hot, Tiledmedia werkt bovendien met bestaande apparaten als de bril van Oculus Rift en Samsungs Gear VR.
Ontmoetingen
Klok: ,,We hebben afgelopen jaar contact gehad met mensen uit Israël, Zweden, China en de VS. Die kunnen we nu eindelijk persoonlijk ontmoeten." De topman hoopt in Las Vegas bovendien in contact te komen met grote spelers als Intel, AT&T en HBO. ,,Ook voor hen is onze technologie interessant."
Met 53 innovatieve bedrijven is de Nederlandse inbreng nog veel groter dan afgelopen jaar toen er zo'n dertig start-ups acte de présence gaven. ,,We zijn daarmee één van de grootste landenpaviljoens op de CES," zei techambassadeur Prins Constantijn recent in een interview met het AD.
Om een plaatsje te krijgen op het Hollandse paviljoen mochten de start-ups niet ouder zijn dan drie jaar. Ook moesten ze echt iets nieuws lanceren. De 10 coolste snufjes, van Hollandse bodem, op een rij.
1. UVisio Sunclip
De waterdichte Sunclip van het Eindhovense UVisio detecteert de hoeveelheid UV-straling van de zon en waarschuwt de bezitter via een mobiele app om op de juiste tijd zonnebrandcrème op te smeren. Ook wordt onder meer de totale hoeveelheid opgevangen UV-straling gemeten. Het apparaatje leert bovendien de patronen van de gebruiker kennen zodat steeds betere zonadviezen op maat kunnen worden gegeven.
2. We.Stream: veilige wifi in het buitenland
We.Stream is een bedenksel van het bedrijfje Mondicon uit Aalsmeer. ,,In de EU zijn torenhoge roamingkosten verleden tijd, maar in de meeste landen buiten Europa niet”, vertelt marketingmanager Robert Pronk. ,,In Rusland of China ben je al snel honderden euro’s kwijt.” De We.Stream biedt zakenreizigers en toeristen een eigen veilige wifi-hotspot. Voor 149 euro krijgen ze een klein apparaatje waarin zogenaamde 'cloud-SIM-technologie' is ingebouwd en waarin twee simkaarten passen. Bij die prijs zit verder 2GB aan mobiele data inbegrepen. ,,Onze We.Stream is in ruim 100 landen te gebruiken, zo voorkom je een bill shock. Bovendien ben je niet langer afhankelijk van onveilige publieke wifi-punten.”
3. Wanderwatch
De Wanderwatch is ’s werelds eerste slimme game-horloge voor kinderen. Dankzij de ingebouwde GPS-ontvanger en de camera kunnen kinderen allerlei buitenspelletjes doen.
4. Slimme huiskamer Homey
De Homey van Enschedese startup Athom lijkt een lichtgevende ronde bol, maar is eigenlijk een smart living platform die alle apparaten in huis met elkaar verbindt – van Philips Hue-lampen, Sonos-speakers, slimme thermostaten tot Amazon’s spraakassistent Alexa.
5. Tiledmedia: razendsnel VR streamen
Deze spinoff van TNO maakt het mogelijk om virtual reality beelden razendsnel en in hoge kwaliteit te streamen naar de Oculus Rif-bril en Samsung's Gear VR. ,,Virtual reality kampt met twee grote problemen", vertelt Frits Klok, ceo van Tiledmedia. ,,De beeldkwaliteit van VR-devices is aan de lage kant, maar een veel groter probleem is dat je zelfs die resolutie niet kunt halen omdat het streamen ervan zo enorm veel data vergt. Om de ontbrekende resolutie aan te vullen worden er dan pixels bij verzonnen.”
Om scherpe beelden te streamen is een resolutie van 6K tot 8K nodig en dat vereist een verbinding van 80 Mbit per seconde. ,,De door ons ontwikkelde technologie is de beste die beschikbaar is en de basis is bij TNO ontwikkeld. We kunnen zonder kwaliteitsverlies 8K streamen voor slechts 15 MBit per seconde. Dat biedt dus een enorme besparing voor klanten.”
Het team van Tiledmedia heeft hoge verwachtingen van de CES, waar de nieuwe service wordt gelanceerd. Klok: ,,We hebben afgelopen jaar contact gehad met mensen uit Israël, Zweden, China en de VS. Die kunnen we nu eindelijk persoonlijk ontmoeten." De ceo heeft bovendien afspraken met grote spelers als AT&T en HBO op de beurs. ,,Ook voor hen is onze technologie interessant."
De toekomst ziet er sowieso positief uit voor Tiledmedia. Afgelopen maand haalde het bedrijfje al een miljoen euro vers kapitaal op bij zes Nederlandse business angels onder leiding van Paul Hendriks, ex-technologiebaas van Ziggo.
6. Carin, de slimme onderbroek/slip
Dit slimme ondergoed van de Eindhovense LifeSense Group helpt vrouwen met blaasproblemen hun urineverlies onder controle te brengen. De onderbroek bevat een sensor die de bewegingen van het lichaam volgt en urineverlies registreert. Carin werkt in combinatie met een bekkenspiertrainingsprogramma van vier tot zes weken. Volgens de makers ziet viervijfde van de vrouwen in een maand tijd een vermindering van urineverlies van 20 tot 100 procent.
7. uCrowds: simuleer een mensenmassa
Hoe reageren massa’s van duizenden tot tienduizenden mensen als er ineens iets onverwachts gebeurt? De software van het Utrechtse uCrowds toont dat via een 3D-simulatie. ,,Wij hebben de nieuwste van de nieuwste software, gebaseerd op tien jaar wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit Utrecht", vertelt Eric de Wilde. ,,Mede dankzij gebruik van kunstmatige intelligentie kunnen we snel grote groepen mensen en hun sociaal gedrag simuleren. Dan laat je bijvoorbeeld plots een blok beton naar beneden vallen en kijk je wat er gebeurt.”
De diensten van uCrowds lijken geknipt voor politie en veiligheidsdiensten. Maar ook voor stadsplanners en ontwikkelaars van winkelcentra zijn ze interessant. Inmiddels is de simulatiesoftware van uCrowds gebruikt voor Schiphol en de start van de Tour de France in Utrecht. Verder is meegeholpen aan een evacuatiestudie voor de nieuwe, nog te openen Noord-Zuidlijn in Amsterdam. ,,We hebben zelfs de aandacht getrokken van het Amerikaanse ministerie van Veiligheid”, zegt De Wilde.
Op de CES lanceert uCrowd zijn software als commercieel product. Daar loopt nog een heel andere categorie mogelijke klanten rond. ,,Onze software bijzonder geschikt voor games. En op dat gebied is de CES groot, het is een consumentenbeurs. Wij kunnen spellen verrijken.”
uCrowd hoopt verder in contact te komen met financiers. ,,Wij willen ons product doorontwikkelen. We hebben geen miljoenen nodig, maar wat kleine financiers zou mooi zijn.”
8. IJsbeerlamp voor kinderen
De Polar Bear Lamp is een nachtlicht voor kinderen in de vorm van een ijsbeer. De maker is het Amsterdamse Hyko, wat in Inuit 'ijs' betekent. De lamp werkt samen met een smartphone-app en is voor kinderen van 0 tot 10. De Polar Bear Lamp is draadloos en kan met de app geprogrammeerd worden zodat een kind weet dat het bijvoorbeeld blauw licht kan opstaan. De lamp gaat door te schudden aan, waardoor kinderen hem zelf simpel aan kunnen zetten als ze 's nachts wakker worden.
Voor ouderen is er Care Watch van het bedrijfje Ninthway. Het horloge meet lichaamstemperatuur, hartslag en valbeweging. Bij nood wordt alarmgeslagen en automatisch een spraakverbinding gelegd met een hulpverlener op afstand.
10. supersnelle Gezichtsherkenning
Apple's nieuwe iPhoneX werkt er mee: gezichtsherkenning. Het Enschedese 20Face heeft echter software ontwikkeld waardoor gezichtsherkenning nog veel sneller werkt en een glimp van een gezicht al genoeg is voor herkenning. Door de geavanceerde technologie maakt het niet uit of het donker is en of slechts een deel van het gezicht wordt getoond. ,,Dankzij nieuwe en verbeterde algoritmen zijn we accurater en sneller," zegt Tauseef Ali, bedenker en technologisch baas van 20Face. Hij hoopt dat het Enschedese systeem de wereld kan veroveren.