Nieuws Actueel

Waarom je geen loonslaaf wil zijn

Caroline Spilt 19 mei 2015

Uitgeteld moe zakenvrouw middelgroot

Eigen baas zijn heeft een aantal voor de hand liggende voordelen. Sommige voordelen van het ondernemerschap zijn echter minder vanzelfsprekend. Spotcap, het snelste online kredietplatform voor MKB en ZZP’ers, onthult de vijf beste redenen waarom een eigen onderneming leuker is dan een vaste baan bij een grote ‘corporate’.

1. Een ondernemende geest is een gelukkige geestOnderzoek wijst uit dat een ondernemende geest een gelukkige geest is. Volgens een studie van de Universiteit van de Verenigde Naties, ervaren mensen die hun vaste baan inruilen voor een eigen bedrijf, een significante toename in levensgeluk. Dit niveau van tevredenheid neemt zelfs verder toe in het tweede jaar dat men ondernemer is. Wetenschappers ontdekten dat het gemiddelde geluksgevoel van startende ondernemers hoger is dan van werknemers van grote bedrijven.

2. Financiering voor kleine ondernemingen wint momentumHet wordt steeds makkelijker voor kleine ondernemingen om gepaste financiering te vinden. Crowdfunding, ‘angel investors’, zakelijke leningen en steunprogramma’s van de overheid, maken het starten van een onderneming veel makkelijker. In het verleden zijn heel wat ondernemersdromen uit elkaar gespat doordat de financiering niet rond kwam. Tegenwoordig lijkt de grootste uitdaging voor starters om een keuze te maken uit het grote aanbod financieringsmogelijkheden. Hierdoor heb je als ondernemer meer tijd over om je te richten op het realiseren van ideeën en het ontwikkelen van een effectieve business strategie.

3. Versnellen van innovatieExperimenteren en testen is een must voor kleine ondernemingen die gericht zijn op innovatie en het creëren van nieuwe diensten en kansen. Als ondernemer heb je écht de kans om zaken radicaal te veranderen. Heel wat grote bedrijven hebben hun innovatievermogen verloren door financiële beslommeringen en inflexibel management. Het tegenovergestelde geldt voor kleine ondernemingen. Dit wordt zelfs gestimuleerd door de overheid. Zo kunnen bedrijven met een innovatief idee innovatiekrediet krijgen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), onderdeel van het Innovatiefonds MKB+.

4. Kleine ondernemingen blijken veerkrachtig in zware tijdenHet ondernemerschap heeft een enorme opleving gehad sinds de afgelopen recessie. Nooit eerder werden er zoveel nieuwe bedrijven opgericht. In een tijd dat veel landen worstelen met economische onzekerheid, blijken kleine ondernemingen een zeer waardevolle bron voor werkgelegenheid te zijn en daarmee een aantrekkelijk alternatief voor het werken bij grote corporates. In Nederland is het MKB dé banenmotor. Het midden- en kleinbedrijf heeft een hoger aandeel in werkgelegenheid en toegevoegde waarde dan het grootbedrijf (meer dan 60 procent).

5. Het veranderde imago van ondernemersHet sociale prestige dat wordt toegeschreven aan ondernemers is groot. Larry Page, Richard Branson en Mark Zuckerberg zijn pioniers en rolmodellen voor een hele generatie. In vergelijking hiermee is werken voor een grote corporate minder aantrekkelijk. Volgens een recente studie van de London Business School, hechten ‘millennials’ veel meer aan flexibiliteit, controle en persoonlijke ontwikkeling op het werk. Een groeiende groep mensen op zoek naar meer werkvoldoening, geven hun zekerheden op en ruilen hun vaste baan van 9 tot 5 in voor het ondernemerschap.