Nieuws Actueel

Waarom zijn Nederlanders zo direct?

Caroline Spilt 29 mei 2015

Communicatie groet blogtop groot

Wil je koffie? Nee? Dan niet. Een Nederlander gaat het echt niet voor de tweede keer vragen. Waarom zijn wij zo direct en verbaal? Lees het antwoord in de - met afstand - best gelezen blog van deze week. Een antropologielesje over lichaamstaal zonder open deuren, en de rest van de blogtop5:

1. Saskia Maarse - Geen koffie? Dan niet!

“Daar heb je hem weer,” zei mijn collega. Ik kon een zucht niet onderdrukken, toen de Indiër voor de derde keer bij mijn balie kwam staan. Licht schuddend met zijn hoofd – wat betekende dat toch, deze body language? – stelde hij dezelfde vraag als de dag ervoor en de dag daarvoor: “Could you please check for me if it is possible to change my ticket?”

2. Madelon Dik - Hoe integriteit ontwikkeling remt

Hoe bereik je als ondernemer wat je echt wilt? Dus enerzijds je bedrijfsdoelstellingen zoals omzet, klanten en winst en anderzijds je persoonlijke doelstellingen als plezier, rust en ontspanning? Het wemelt van de goede adviezen, maar welk advies levert nu duurzame groei op? Een oplossing die echt een verschil gaat maken, waarbij je zeker weet dat je op het juiste spoort zit?

3. Ingrid Bargeman - Weg met de lijdende vorm

Als ondernemer ben je natuurlijk deskundig op jouw eigen specifieke vakgebied. Om je klanten daarvan te overtuigen zet je allerlei communicatie- en marketingmiddelen in. En ook al gebruik je daarvoor steeds minder papieren middelen, je ontkomt daarbij niet aan het schrijven van teksten. Het schrijven van een heldere, wervende tekst is niet voor iedereen even makkelijk. Aan veel zakelijke teksten valt nogal wat te verbeteren. Als je daarvoor geen tekstschrijver kunt of wilt inhuren, kun je zelf meer doen dan je misschien denkt.

4. Henk Kwakkel - Rekkelijken en Preciezen

Tijdens de godsdiensttwisten in de 17e eeuw ontstonden er twee stromingen: die van de Rekkelijken en die van de Preciezen. Wat gebeurt er als we dat onderscheid eens loslaten op hedendaagse vraagstukken van sturing en controle, van management dus?

5. Richard de Vries - Houd de zaag scherp

De dagen vliegen voorbij en voor je het weet begint de zomer. Dit is een goede tijd om een tussenbalans op te maken over je persoonlijke bijdrage aan de bedrijfsresultaten. Een handige meetlat zijn de 'zeven eigenschappen van effectief leiderschap' uit het gelijknamige boek van S. R. Covey. Wil je nu direct weten welke eigenschappen dat zijn? Kijk dan naar het YouTube filmpje Video Review for The 7 Habits of Highly Effective People. Binnen zes minuten tijd heb je een overzicht van deze effectieve eigenschappen.