Nieuws Actueel

Waarschuwing Fraudehelpdesk: Spooknota Nationale Bedrijven Register

Rik Nizet 23 januari 2015

Fraudehelpdesk meldt dat Nationale Bedrijven Register een spooknota stuurt naar ondernemers. Het document lijkt op een factuur, maar blijkt een aanbieding te zijn. In de kleine letters staat dat het om een offerte gaat. Het is een recent voorbeeld van oplichting. Volgens MKB Nederland trappen veel ondernemers nog in cybercrime. Samen met onder meer VNO/NCW is er een campagne opgezet wat je er als ondernemer tegen kunt doen.

Je kunt bij Fraudehelpdesk een voorbeeld bekijken van de spooknota van Nationale Bedrijven Register. Fraudehelpdesk: "Ondernemers hoeven het bedrag van 360,60 euro dan ook niet te betalen. Lees dus altijd goed het document door voordat je tot actie overgaat!"

'Bewustzijn moet groter'De betreffende spooknota is er een van de vele waarmee ondernemers te maken kunnen krijgen. Cybercriminaliteit is een groot probleem volgens MKB Nederland. Volgens Els Prins van MKB-Nederland en VNO-NCW weten veel bedrijven te weinig van cybercrime en hoe daartegen te handelen. Prins: “En als zij slachtoffer zijn, delen ondernemers die informatie te weinig.” De jaarlijkse schade wordt geschat tussen de 9 en 30 miljard euro.

Kwart verzekerdDat de mogelijke schade door cybercriminaliteit nog bij veel ondernemers onbekend is, blijkt ook uit cijfers van verzekeraars. Recent meldde BNR dat slechts een kwart van de ondernemers zich hiertegen heeft verzekerd. Volgens Prins is dat logisch. "Het digitale tijdperk is nog redelijk jong in het licht van de eeuwigheid gezien. En diefstal en inbraak bestaan al eeuwen. Bedrijven moeten hier nog een beetje aan wennen."

SchaamtecriminaliteitOmdat cybercriminaliteit een containerbegrip is, van phising tot een site platleggen of gegevens bekijken en stelen, is het voor veel mensen moeilijk te begrijpen. Anderzijds doen ondernemers tegen overvallen en inbraak wel vaak aangifte. Maar fraude, afpersing en cybercrime zijn volgens Els Prins vormen van schaamtecriminaliteit. "Bedrijven schamen zich vaak dat ze slachtoffer zijn geworden en besluiten dat het beter is om het stil te houden."

Meer bekendheid Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW zal de schade door cybercriminaliteit alleen maar toenemen als de bewustwording hierover niet toeneemt. En daarom heeft MKB-Nederland, in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de website www.stopcybercrime.nu opgezet om ondernemers meer bekend te maken met het onderwerp. Ook kunnen zij direct een veiligheidsscan maken. VNO-NCW organiseert bijeenkomsten met ceo's en commissarissen van grote bedrijven. “Want ook daar moet het onderwerp beter op de kaart,” aldus Prins.

VodafoneDe vele meldingen op Fraudehelpdesk onderschrijven de noodzaak. Enkele recente meldingen. Fraudehelpdesk waarschuwt voor phishingmails waarvoor de naam van Vodafone wordt misbruikt. "Heb je een mail gekregen van Vodafone waarin staat dat je nog een openstaande rekening moet betalen? Verwijder het bericht. Dit is een phishingmail. Oplichters hebben het bericht verstuurd."

RabobankOplichters hebben ook uit naam van de Rabobank een phishingmail verstuurd. met als onderwerp "U dient nog uw actualisatie te voldoen voor 15 januari." Reageer niet op het bericht dat volstaat met taalfouten, maar gooi de mail gelijk weg! Daarnaast komt een e-mail over een noodzakelijke beveiligingsmethode en de Rabo Scanner ook niet van Rabobank. Klik ook hier niet op de links en verwijder de berichten.

ABN AMROAls je een mail hebt ontvangen waarin ABN AMRO vraagt een IBAN E.Dentifier aan te vragen, kun je die ook linea rector in de prullenbak mikken. Oplichters zijn uit op je persoonlijke gegevens.

NetflixOok Netflix-gebruikers moeten oppassen. Fraudehelpdesk: "Antivirusbedrijf AVG meldt dat er een mail is opgedoken waarin wordt gevraagd het Netflix-account te bevestigen. De mail is niet verstuurd door de online videodienst, maar door oplichters die uit zijn op persoonlijke gegevens. De cybercriminelen hopen dat de ontvangers opnieuw inloggen om hun account te bevestigen. Daarvoor is het nodig op een link te klikken. Wie dat doet, komt terecht op een kopie van de website van Netflix."