Nieuws Actueel

Wajer & Wajer Yachts: 'Wij verwezenlijken een droom'

Bram de Vrind 6 augustus 2014

Wajer & Wajer dat ooit begon met de bouw van eenvoudige sloepen, is uitgegroeid tot een respectabel jachtenbouwer met niemand minder dan koning Willem-Alexander in zijn klantenkring. Het geheim: kleine jachten van hoge kwaliteit. "Bij ons koop je een superjacht, maar dan niet van 100 meter lengte", zegt mede-eigenaar Dries Wajer tegen DeOndernemer.nl.

Lees ook:

Het nieuwe speeltje van Willem-Alexander

Deze week werd bekend dat koning Willem-Alexander bij Wajer & Wajer voor 7 ton een Osprey 38 heeft besteld; het vlaggenschip van de Friese werf. Of de koning oranje bekleding of een extra grote minibar in zijn motorjacht wenste, zullen we nooit weten. Wajer mag ab-so-luut niet ingaan op de deal die werd gesloten met de koninklijke familie. Op last van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). "Ik zou je er graag alles over vertellen, maar dat kan niet. Wij kunnen dan ook niet bevestigen dat de koning een jacht van ons heeft. We hebben hier met de RVD afspraken over gemaakt."

Het gaat jullie wel voor de wind hè."We hebben natuurlijk een enorme energieboost gekregen. We hebben er hard voor moeten knokken om met ons bedrijf zo ver te komen. Als je ziet dat het dan toch lukt, geeft dat een enorm positief gevoel. Er komen bij ons overigens wel vaker bijzondere klanten. Maar wij vinden het juist mooi om een motorjacht te bouwen voor mensen die het niet zomaar kunnen betalen. Dat zijn vaak zelfstandige ondernemers, self made men, die er keihard voor gewerkt hebben. Daar hebben wij veel affiniteit mee. Voor hen verwezenlijken we een droom."

Wat maakt een motorjacht van Wajer & Wajer zo bijzonder? "Wij leveren de hoge kwaliteit van een luxejacht in een kleiner schip. Bij ons koop je dus superjacht, maar dan niet van 100 meter lengte. We zijn de enige in Nederland die motorjachten in deze klasse van dit kwaliteitsniveau bouwen. Wat betreft de Osprey 38 (motorjacht van Willem-Alexander, red) is er geen enkele boot die zo'n snelheid haalt tegen zo'n hoog comfort. Het is net als met een Bentley: daarmee kun je ook comfortabel 250 kilometer per uur rijden."

Hoe is die combinatie hoge kwaliteit en kleine schepen ontstaan?"Toen mijn vader in 1992 begon met het bouwen van sloepen, had hij al veel aandacht voor kwaliteit en techniek. Het is onze manier van werken geworden. We verklaren liever de hoge prijs dan dat we ons verexcuseren voor de kwaliteit. We zijn inmiddels gegroeid naar 40 werknemers en bouwen zo'n twintig boten per jaar, hoofdzakelijk voor de Nederlandse markt."

Welke koers gaat Wajer & Wajer de komende jaren varen? "We gaan nog meer focussen op het ontzorgen van onze klanten. We willen ervoor gaan zorgen dat alles prettig is wanneer mensen aankomen op hun vakantiebestemming. Dus door het schoonmaken van de boot, of bij wijze van spreken het tijdig ontdooien van de koelkast. Daarvoor willen we teams inzetten in het Middellandse Zeegebied en de Italiaanse meren, waar onze kopers hun motorjachten hebben liggen. Ja, we willen ook als een soort ANWB met pechhulp aan de slag. Hoewel we natuurlijk niet verwachten dat onze boten vaak problemen hebben."