Nieuws Actueel

Wakker Dier wil geen compensatie voor gedupeerde boeren

Lotte Grimberg 13 augustus 2014

Wakker Dier wil dat veehouders die schade lijden door de Russische boycotmaatregelen niet worden gecompenseerd.

Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland pleitte eerder deze week voor vergoedingen wegens het dreigende gebrek aan inkomsten. Maar de dierenorganisatie is hier pertinent op tegen: "de Nederlandse belastingbetaler mag niet opdraaien voor bewust gekozen ondernemersrisico van deze industrieboeren''.

DiervriendelijkIn de ogen van Wakker Dier zijn de boeren die vlees en zuivel produceren voor de Russische markt juist de boeren die niet zo diervriendelijk werken. Wanneer er toch compensaties worden uitgedeeld, zouden veehouders die zijn aangesloten bij diervriendelijkheidskeurmerken en leveren voor de Nederlandse markt, benadeeld worden.

LTO Nederland laat weten het te betreuren dat een actiegroep als Wakker Dier misbruik maakt van de situatie door op deze manier de eigen standpunten onder de aandacht te brengen.

GeborenWakker Dier dringt er ook bij staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) op aan dat er een productiebeperking wordt ingelast in de vlees- en zuivelsector. De belangenorganisatie wil zo voorkomen dat er onnodig dieren worden geboren, die later worden vernietigd omdat er geen afzetmarkt voor is.

"Een varken is geen tomaat, en behoeft daarom een ander, scherper, beleid. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat de dieren slachtoffer worden van de boycot die mogelijk een jaar gaat duren'', aldus Wakker Dier.

VleesUit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederland vorig jaar voor bijna 350 miljoen euro aan vlees (89 miljoen euro) en zuivel (257 miljoen euro) naar Rusland exporteerde.