Nieuws Actueel

Wall Street beducht voor renteverhoging

Van onze redactie 6 november 2015

Image 5415095

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent in de min op 17.852 punten. De brede S&P 500 ging 0,3 procent omlaag naar 2092 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent naar 5132 punten.

Voorbeurs werd gemeld dat er vorige maand per saldo 271.000 banen zijn gecreëerd in de VS. Dat waren er veel meer dan door economen werd voorspeld. De sterke groei van de werkgelegenheid kan de Federal Reserve ertoe zetten de rente in de VS volgende maand voor het eerst sinds 2006 te verhogen.

Dollar

Het banenrapport had vooral een forse uitwerking op de valuta- en de obligatiemarkt. De waarde van de dollar trok aan, wat werd weerspiegeld in een daling van de euro. Die was vrijdagavond 1,0730 dollar waard, tegen circa 1,09 dollar eerder op de dag. De rente op Amerikaanse staatsobligaties liep stevig op.

Banken hoorden bij de winnaars op Wall Street, aangezien beleggers erop rekenen dat een hogere rente goed is voor de winstgevendheid van financiële ondernemingen. De Dow Jones werd aangevoerd door Goldman Sachs en JPMorgan Chase, die bijna 3 procent wonnen.

Walt Disney volgde met een plus van 2,3 procent. Het entertainmentbedrijf meldde donderdag nabeurs dat het boekjaar 2014/2015, waarin het zestigjarige jubileum van het concern centraal stond, is afgesloten met een recordwinst.

Kraft Heinz

Kraft Heinz leverde ruim 4 procent in. Het voedingsmiddelenbedrijf incasseerde in het eerste kwartaal sinds de fusie van Kraft Foods en ketchupmaker H.J. Heinz een omzetdaling, met name door een dalende vraag naar voorverpakte maaltijden.

Grondstoffenbedrijven deden het slecht, onder meer door de daling van de olieprijs. Oliegiganten ExxonMobil en Chevron stonden onderaan de Dow Jones met minnen van 1 tot 2 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent tot 44,43 dollar.