Nieuws Actueel

'Wall Street begint december in mineur'

Van onze redactie 1 december 2014

Beleggers verwerken maandag onder meer cijfers over de industriële productie in de Verenigde Staten, die vlak na de openingsbel komen. Het Britse onderzoeksbureau Markit verwacht dat de industriële productie de afgelopen maand iets sterker is toegenomen dan in oktober. Brancheorganisatie Institute of Supply Management (ISM) verwacht volgens de eigen berekeningen echter een iets trager groeitempo dan in de voorgaande maand.

,,Er is toch wel wat nervositeit in de markt", concludeert een marktvorser. ,,Beleggers zullen reageren op het zwakke industriecijfer uit China. Daarnaast zullen ook de lage energieprijzen de discussie over het hoe en wat met betrekking tot de Amerikaanse olie- en gassector aanzwengelen."

Schlumberger

Schlumberger, 's werelds grootste dienstverlener aan de olie- en gasindustrie verloor maandag in de voorbeurshandel 1,3 procent. Ook vorige week verloor het concern al fors aan beurswaarde. De aandelen van branchegenoten Halliburton en Baker Hughes kenden soortgelijke scenario's.

Ook andere bedrijven die aan de energiesector zijn gerelateerd zagen hun aandelen in de voorbeurshandel dalen. Vorige week verloren de aan de energiesector-gerelateerde bedrijven in de brede S&P 500 gemiddeld 9,5 procent aan marktwaarde.

Cyber Monday

Maandag is het overigens Cyber Monday. Dat zou de drukste dag zijn voor webwinkels, omdat zij dan met hun aanbiedingen komen. Cyber Monday volgt traditiegetrouw op Black Friday, de dag na Thanksgiving, die wordt gezien als het begin van het inkoopseizoen voor de feestdagen.

De Dow-Jonesindex eindigde vrijdag onveranderd op 17.828,24 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,3 procent tot 2067,56 punten, terwijl de technologiegraadmeter Nasdaq 0,1 procent steeg tot 4791,63 punten.

EPA