Nieuws Actueel

Wall Street begint met schone lei

Van onze redactie 8 januari 2015

Drie kwartier voor het slot stond de Dow 1,8 procent hoger op 17.907 punten en steeg de S&P 500 1,8 procent tot 2063 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 1,9 procent tot 4739 punten.

,,De nieuwjaarskater is eindelijk vervlogen'' zei een handelaar. ,,Met de ommekeer die woensdag werd ingezet zou er weer een positieve prikkel in de markt moeten komen''.

Lage rente

Uit notulen van de Federal Reserve bleek woensdagavond dat de rente in ieder geval nog een aantal maanden laag zal blijven. Wel stelden enkele beleidsmakers van de centrale bank bezorgd te zijn over de economische zwakte in onder meer Europa. Beleggers reageerden donderdag dan ook opgelucht op een brief van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank dat extra steunmaatregelen mogelijk het opkopen van staatsobligaties omvatten.

Ook een nieuwe opsteker over de arbeidsmarkt gaf de handel steun. Het aantal uitkeringsaanvragen nam vorige week met 4000 af tot 294.000. Woensdag rapporteerde salarisstrookverwerker ADP een forse banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven.

Rapport banengroei

Vrijdag komt de Amerikaanse overheid met een eigen rapport over de banengroei. Economen rekenen op 240.000 nieuwe arbeidsplaatsen in december, waarmee het totaal in 2014 uitkomt op 2,89 miljoen. Dat zou het hoogste aantal zijn sinds 1999.

Energie- en technologiebedrijven behoorden donderdag tot de sterkste stijgers. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 48,67 dollar. Oliereuzen als Exxon Mobil en Chevron koersten tot 2,1 procent in de plus. Apple (plus 3,9 procent) was een van de uitblinkers in de techsector nadat het bedrijf liet weten dat de omzet in zijn App Store vorig jaar met 50 procent is gestegen ten opzichte van 2013.