Nieuws Actueel

Wall Street besluit week met bescheiden winst

Van onze redactie 13 februari 2015

De Dow, met daarin de 30 belangrijkste Amerikaanse beursfondsen, stond een kleine drie kwartier voor de slotbel 0,2 procent in de plus op 18.016 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 0,3 procent bij en stond op 2094 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,6 procent tot 4885 punten.

Machinebouwer Caterpillar was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 2,2 procent. Olieconcern Chevron profiteerde van de verder aantrekkende olieprijzen en steeg 1,6 procent. Onderaan de Dow stond creditcardmaatschappij American Express met een verlies van 2,8 procent.

Groupon E-commercebedrijf Groupon boekte afgelopen kwartaal meer winst dan analisten gemiddeld hadden verwacht. Hoewel de verwachtingen werden versoberd in verband met nadelige wisselkoerseffecten, steeg het aandeel bijna 7 procent.

Ook de cijfers van verzekeringsreus American International Group (AIG) werden positief ontvangen. Het financiële concern zag de winst afgelopen kwartaal wel met 2/3 dalen. Dat kwam doordat AIG een grote last nam om schulden af te lossen en zijn reserves te versterken. Het aandeel steeg 3 procent.

Importprijzen Als gevolg van de sterk gedaalde prijzen van petroleumproducten daalde de importprijzen in de Verenigde Staten in januari met 2,8 procent op maandbasis. Economen rekenden gemiddeld op een afname met 3,2 procent. De exportprijzen gingen in januari met 2 procent omlaag.

Verder bleek uit een voorlopig cijfer dat het consumentenvertrouwen, zoals dat maandelijks wordt gemeten door de universiteit van Michigan, deze maand is gedaald. Economen rekenden gemiddeld op een stabilisatie.

De euro was 1,1395 dollar waard, tegen 1,1415 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,1 procent tot 52,80 dollar. De Brentprijs, maatgevend voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, steeg 3,8 procent tot 61,52 dollar per vat.