Nieuws Actueel

Wall Street blijft op negatief terrein

Van onze redactie 1 december 2014

Na bijna 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent in de min op 17.817 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 2058 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde mede door een flink verlies van zwaargewicht Apple 1 procent in tot 4745 punten.

Apple was de blikvanger van de dag. Het aandeel van het technologieconcern ging vlak na de opening zonder duidelijke reden ruim 6 procent onderuit. Dat verlies werd weer enigszins goedgemaakt, maar in de middaghandel stond nog altijd een min van dik 2 procent op de borden. Analisten wezen onder meer op een adviesverlaging door Morgan Stanley, de Amerikaanse bank die zijn eigen belang in Apple heeft verkleind.

Black Friday Daarnaast werden mogelijk tegenvallende verkopen op Black Friday, de dag na Thanksgiving, aangestipt als reden voor de koersdaling. Vrijdag werd al bekendgemaakt dat het dit jaar minder druk was in Amerikaanse winkels dan voorheen, op de dag die wordt gezien als het begin van het inkoopseizoen voor de feestdagen. Dit zette maandag druk op de beurswaarde van veel detailhandelsbedrijven. Best Buy leverde bijna 5 procent in, Macy's zakte 2 procent.

Het herstel van de olieprijs zette olieconcerns ExxonMobil en Chevron op een winst van respectievelijk 1,6 en 2,4 procent. Na een negatieve opening klom de prijs van Amerikaanse olie met bijna 4 procent tot 68,68 dollar per vat.

Chinese industrie Eerder op de dag versterkten tegenvallende cijfers over de Chinese industrie de zorgen over de wereldeconomie. De industrie van 's werelds op een na grootste economie vertoonde volgens de recente cijfers vorige maand nauwelijks groei. De Amerikaanse industrie bleef in die periode wel op stoom.

De euro was maandag aan het begin van de avond 1,2490 dollar waard, tegen 1,2485 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.