Nieuws Actueel

Wall Street blijft positief na rentebesluit

Van onze redactie 28 oktober 2015

Image 5383288

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen 0,7 procent in de plus op 17.696 punten. De brede S&P 500 steeg ook 0,7 procent, tot 2081 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 5067 punten eveneens 0,7 procent boven de slotstand van dinsdag.

De Fed besloot zoals verwacht de rente deze maand nog ongewijzigd te laten. De mogelijkheid dat de rente in december wel voor het eerst sinds mei 2006 wordt verhoogd bleef echter nadrukkelijk op tafel liggen. Daarvoor is wel een verder herstel van de arbeidsmarkt en de inflatie nodig.

Dow Jones

De toelichting op het rentebesluit had vooral effect op de valutamarkt. Daar zakte de waarde van de euro naar 1,0915 dollar, tegen 1,1070 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

De Dow Jones werd aangevoerd door Apple, dat 3,6 procent meer waard werd. De iPhone-maker presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht, maar de vooruitzichten vielen volgens marktkenners wel wat tegen.

Twitter

Het kwartaalbericht van Twitter werd lauw ontvangen. Bij de internetberichtendienst stelden de aanwas van het aantal gebruikers en de winst- en omzetprognoses teleur. Het aandeel zakte 0,7 procent, waarmee een aanvankelijk veel groter verlies werd goedgemaakt.

Northrop Grumman won ruim 5 procent. Het defensieconcern sleepte een enorm contract binnen voor de bouw van een nieuwe generatie langeafstandsbommenwerpers voor de Amerikaanse luchtmacht. Met de order is een bedrag gemoeid van maximaal 80 miljard dollar. Boeing en Lockheed Martin visten daarbij achter het net, beide aandelen verloren ruim 1 procent.

Olie

Verzekeraar AIG stond ruim 4 procent in de plus. De bekende Amerikaanse activistische investeerder Carl Icahn liet weten een groot belang in de onderneming te hebben genomen. Hij drong daarbij aan op een splitsing van het concern, dat in 2008 nog met ruim 180 miljard dollar aan staatssteun overeind moest worden gehouden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ruim 6 procent tot 45,78 dollar, mede dankzij berichten over dalende brandstofvoorraden in de VS. Olieconcerns ExxonMobil en Chevron wonnen in de Dow Jones 1 en 2,3 procent.