Nieuws Actueel

Wall Street boekt ook verlies

Van onze redactie 9 december 2014

Na vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent in de min op 17.767 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2054 punten. De Nasdaq toonde een wat positiever beeld. De technologiegraadmeter stond met 4749 punten 0,2 procent boven de slotstand van maandag.

Analisten schreven de dalingen in New York toe aan de zorgen over de internationale economie en over de mogelijkheid dat de Federal Reserve al op korte termijn zal besluiten de rente te verhogen. Volgende week woensdag zal in dat verband scherp worden gelet op de formulering van het rentebesluit dat dan wordt bekendgemaakt. Daarbij wordt nog geen verhoging verwacht, maar wordt mogelijk wel meer duidelijk over de bedoelingen van de Fed.

Citygroup

Het aandeel Citigroup zakte 1,2 procent. De Amerikaanse bank reserveert dit kwartaal 3,5 miljard dollar voor de kosten van rechtszaken en een reorganisatie. Ondanks de grote voorziening verwacht Citigroup dit kwartaal nog winst te kunnen boeken.

Bank of America leverde ook ruim 1 procent in. De bank waarschuwde dat handelsactiviteiten dit kwartaal minder opleveren dan voorheen.

Manchester United

Telecombedrijf Verizon en AT& T stonden onderaan de Dow Jones met minnen van 3 tot 4 procent. Ze waarschuwden de afgelopen dagen dat de felle concurrentiestrijd op de telecommarkt ten koste gaat van de winst.

Voetbalclub Manchester United verloor ruim 9 procent aan beurswaarde. Edward Glazer, een van de zoons van de in mei overleden zakenman Malcolm Glazer, doet zijn aandeel in de Britse club van de hand. Na de verkoop bezit de familie Glazer nog circa 80 procent van de, in New York genoteerde, aandelen.

De olieprijs kwam weer enigszins tot rust, na de forse daling van maandag. Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder en kostte 63,15 dollar per vat. De euro werd dinsdag aan het begin van de avond voor 1,2395 dollar verhandeld, tegen 1,2410 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA