Nieuws Actueel

Wall Street boekt stevige winst

Van onze redactie 10 augustus 2015

Image 5146069

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,4 procent in de plus op 17.611 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1,3 procent naar 2103 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,2 procent vooruit, naar 5101 punten.

Precision Castparts was een van de grootste winnaars van de dag, met een plus van 19 procent. De producent van onder meer vliegtuigonderdelen maakte bekend dat het voor 37 miljard dollar wordt overgenomen door Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van superbelegger en multimiljardair Warren Buffett.

Aquinox

In de Nasdaq stond biotechnologiebedrijf Aquinox Pharmaceuticals bovenaan met een plus van 90 procent, nadat eerder op de dag zelfs een ruime vervijfvoudiging van de koers op de boerden werd gezet. Het aandeel piekte maandag op 55,75 dollar, terwijl het vorige week donderdag nog slechts 1,79 dollar waard was. Beleggers stappen massaal in het aandeel, nadat het bedrijf eind vorige week met positieve onderzoeksresultaten naar buiten was gekomen.

Op Coca-Cola (min 0,3 procent) na stonden alle dertig fondsen in de Dow Jones op winst. De lijst werd aangevoerd door machinebouwer Caterpillar en technologiebedrijf Apple, die beide bijna 4 procent meer waard werden. Apple herstelde daarmee enigszins van de flinke verliezen van vorige week.

Chevron

Oliebedrijven Chevron en ExxonMobil hoorde ook bij de grotere winnaars in de hoofdindex, met winsten van 2,5 à 3 procent. De olieprijs zat maandag ook in de lift en steeg met 2 procent naar 44,80 dollar per vat Amerikaanse olie.

De rally op Wall Street werd door handelaren mede toegeschreven aan opluchting over het herstel op de Chinese beurzen. Daar werden maandag de sterkste winsten in tijden geboekt, mede door de hoop op extra stimuleringsmaatregelen voor de Chinese economie.

De euro was maandagavond 1,1015 dollar waard, tegen 1,0990 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA