Nieuws Actueel

Wall Street doet forse stap terug

Van onze redactie 8 juli 2015

Image 5066782

Circa een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,4 procent in de min op 17.521 punten. De brede S&P 500 zakte 1,7 procent naar 2046 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq, die gevrijwaard bleef van technische problemen stond met 4909 punten 1,8 procent onder de slotstand van dinsdag.

De storing bij NYSE werd veroorzaakt door een technisch mankement. Eerder op de dag kampten ook luchtvaartonderneming United Airlines en zakenkrant Wall Street Journal met een storing. Geruchten over een cyberaanval werden door NYSE ontkend.

Microsoft

Het aandeel Microsoft noteerde een min van 0,2 procent. De softwaregigant kondigde aan circa 7800 banen te schrappen, met name bij de divisie voor mobiele telefonie. Ook zal het bedrijf een afschrijving doen van 7,6 miljard dollar op de geplaagde divisie.

Aluminiumbedrijf Alcoa zag zijn beurswaarde met ruim 5 procent dalen. Nabeurs komt het bedrijf met zijn kwartaalcijfers, waarmee het concern traditiegetrouw het eerste grote Amerikaanse bedrijf is dat de boeken van het afgelopen kwartaal opent.

Fed

De beleidsmakers bij het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, zijn bezorgd over de Griekse kwestie en de invloed daarvan op de economie. Ook de vertraging van de Chinese economie werd als risico geduid, zo bleek uit de notulen van de bijeenkomst in juni. Volgens de beleidsmakers moeten er aantoonbaar meer bewijzen zijn dat de economie aantrekt alvorens de rentetarieven omhoog kunnen.

De euro was 1,1071 dollar waard, tegen 1,1070 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 51,69 dollar, terwijl Brentolie 0,5 procent duurder werd op 57,13 dollar per vat.