Nieuws Actueel

'Wall Street gaat iets hoger openen'

Van onze redactie 21 september 2015

Image 5260733

De Fed gaf bij het rentebesluit aan dat de onrust die de economische ontwikkelingen in China recent veroorzaakten op de beursvloeren, ook schadelijk kan uitpakken voor de Amerikaanse economie. Daarmee wakkerde de Amerikaanse centrale bank een vrees die onder beleggers al langer leeft, verder aan. Yellen houdt donderdag een speech. Maandag spreekt de president van de Fed van Atlanta.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, eindigde vrijdag met een verlies van 1,7 procent op 16.384,79 punten. De bredere S&P 500 daalde 1,6 procent tot 1958,08 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,4 procent omlaag naar 4827,23 punten.

Macro-economische cijfers

Verder komen deze week verschillende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten naar buiten. Maandag wordt kort na opening een cijfer gemeld over de verkoop van bestaande woningen in de VS. Later deze week worden gegevens gepubliceerd over onder meer de economische groei, de dienstensector, de verkoop van nieuwe woningen en het consumentenvertrouwen in de VS.

Chipbedrijf Atmel staat fors hoger in de handel voorbeurs. Het concern wordt voor 4,6 miljard dollar overgenomen door Dialog Semiconductor. Samen met Atmel, dat chips maakt voor slimme apparaten, komen de jaaropbrengsten uit op 2,7 miljard dollar.

Lennar

Huizenbouwer Lennar noteert eveneens een plus voorbeurs. Het bedrijf kwam met meevallende kwartaalcijfers, geholpen door de sterkere vraag naar nieuwe woningen.

De maker van actiecamera's GoPro gaat echter fors onderuit. Volgens zakenblad Barron's kan het aandeel flink gaan dalen door de lauwe ontvangst van nieuwe producten van het bedrijf en de scherpere concurrentie.