Nieuws Actueel

Wall Street geeft beurzen Europa extra zetje

Van onze redactie 13 januari 2015

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de opening op Wall Street 1,4 procent hoger op 423,94 punten. De MidKap steeg 1 procent tot 646,34 punten. De hoofdgraadmeters van de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tussen de 0,7 en 1,9 procent in de plus.

Pakketvervoerder TNT was met een koerswinst van 4,2 procent de uitblinker onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Het aandeel profiteerde van een positief analistenrapport van Bank of America. Ook verwachten beleggers dat de fors lagere brandstofprijzen het transportbedrijf aan meer winst zullen helpen. Digitaal beveiliger Gemalto sloot de rij met een verlies van 2 procent.

Philips Ook Philips behoorde als gevolg van een winstwaarschuwing tot de spaarzame dalers onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Het elektronicaconcern heeft meer last van moeilijke marktomstandigheden en van de tijdelijke sluiting van een Amerikaanse fabriek voor medische apparaten dan het eerder had ingeschat.

In de MidKap daalde Imtech 0,5 procent. De technisch dienstverlener is een onderzoek gestart naar mogelijke overtredingen bij verkoopactiviteiten in de Verenigde Arabische Emiraten. Het bedrijf liet verder weten dat bij een intern onderzoek in Duitsland geen overtredingen van de mededingingswet aan het licht zijn gekomen.

Metro AG In Londen werd Morrison 4 procent meer waard. Het Britse supermarktconcern ziet zijn bestuursvoorzitter vertrekken na tegenvallende verkopen in de kerstperiode. Metro AG won 6,7 procent in Frankfurt. Het moederbedrijf van Media Markt boekte in de belangrijke decembermaand meer omzet dan een jaar eerder.

De euro stond op 1,1762 dollar, tegen 1,1827 dollar op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent tot 45,30 dollar. Brentolie werd 3 procent goedkoper en kostte 46,06 dollar per vat.