Nieuws Actueel

Wall Street gokt op langdurig lage rente

Van onze redactie 12 maart 2015

Image 4805456

Een half uur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,4 procent hoger op 17.890 punten. De S&P 500 steeg 1,2 procent tot 2065 punten en de Nasdaq ging 0,8 procent vooruit tot 4890 punten.

De winkelverkopen daalden in februari met 0,6 procent ten opzichte van januari, terwijl economen juist op een plus van 0,3 procent rekenden. De uitgaven van consumenten zijn goed voor ongeveer 70 procent van de Amerikaanse economie.

Natte deken ,,De laatste tijd lijkt slecht nieuws wel goed nieuws en vice versa'', zei een handelaar. ,,De tegenvaller uit de detailhandel werkt als een natte deken op het rentevuur''. Vorige week vrijdag zorgde een sterker dan verwachte banengroei voor dalende koersen op Wall Street. De opsteker werd toen gezien als een van de redenen voor de Fed om de rente op te schroeven.

Andere handelaren wezen ook op de licht gedaalde dollar als steun voor de handel. In de afgelopen dagen liep de Amerikaanse munt op tot de hoogste waarde ten opzichte van de euro in 12 jaar.

Details plannen De banken Morgan Stanley (plus 6 procent) en Citigroup en creditcardmaatschappij American Express (beide plus 3 procent) deden goede zaken. Ze gaven meer details over de plannen om eigen aandelen in te kopen nadat de Fed daarmee had ingestemd.

Intel viel uit de toon met een verlies van 5,1 procent. De chipfabrikant waarschuwde dat de omzet in het lopende kwartaal een stuk lager uitkomt dan amper 2 maanden geleden werd aangegeven. Microsoft werd meegetrokken door het alarm van Intel en stond 2,3 procent in de min.