Nieuws Actueel

Wall Street in de min door winkelcijfers

Van onze redactie 13 november 2015

Image 5438768

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende beursfondsen stond tijdens de middaghandel 0,8 procent lager op 17.315 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,7 procent tot 2032 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1 procent in en kwam op 4956 punten.

Voorbeurs bleek dat de Amerikaanse detailhandel afgelopen maand maar 0,1 procent meer omzet heeft behaald dan in september. Economen rekenden op een sterkere groei. Het tegenvallende cijfer wordt gezien als een veeg teken voor de belangrijke feestdagenperiode die op de stoep staat.

JC Penney verliest

Winkelbedrijf JC Penney kwam met kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht, maar werd meegesleurd in de algehele malaise rond de detailhandel. Het aandeel zakte meer dan 14 procent. Concurrent Nordstrom, die een dag eerder al terrein verloor na zwaar teleurstellende resultaten, kelderde bijna 17 procent.

Macy's liet de markt eerder deze week al flink schrikken met een winstwaarschuwing en verloor vrijdag nog eens 3 procent, net als branchegenoot Target. Elektronicaketen Best Buy moest een veer van ruim 6 procent laten.

Bij de hoofdfondsen hield Wal-Mart, 's werelds grootste retailer, de schade beperkt tot 0,5 procent. Daar was Cisco Systems de gebeten hond. De fabrikant van netwerkapparatuur werd hard gestraft voor een tegenvallende prognose bij de kwartaalcijferpresentatie donderdag nabeurs, en verloor 7 procent aan beurswaarde.

EPA