Nieuws Actueel

Wall Street in de plus

Martijn Vervest 3 juni 2015

Image 4972494

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent in de plus op 18.084 punten. De brede S&P 500 ging 0,2 procent omhoog naar 2114 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,4 procent tot 5097 punten.

Uit het maandelijkse economisch rapport van de centrale bank kwam naar voren dat de Amerikaanse economie in de periode van begin april tot eind mei gestaag is gegroeid. Ook in de nabije toekomst zal de economie een matig tot bescheiden groeitempo laten zien. De werkgelegenheid verbeterde en in verschillende districten werd een lichte stijging van de lonen gerapporteerd. De recessie in de olie- en gasindustrie zette wel druk op de groei.

ADP

Loonstrookverwerker ADP meldde dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in mei met 201.000 banen is toegenomen. Economen rekenden in doorsnee op een groei van 200.000 arbeidsplaatsen. Het ADP-rapport loopt vooruit op het officiële banenrapport dat vrijdag door de overheid naar buiten wordt gebracht. Daarnaast werd gemeld dat het Amerikaanse handelstekort in april flink is gedaald, onder druk van een lagere import. De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector groeide afgelopen maand minder sterk dan een maand eerder.

Softwarebedrijf Synchronoss Technologies won 16,5 procent. De onderneming zou een eigen verkoop onderzoeken ter waarde van meer dan 2 miljard dollar. De Belgische supermarktketen Delhaize, die ook een notering heeft op Wall Street, klom ruim 5,5 procent. Naar verluidt moet een fusie tussen Ahold en Delhaize nog deze maand worden afgerond.

Apple

Zwaargewicht Apple boekte een bescheiden winst van 0,1 procent. De technologiereus waarschuwde voor brandgevaar bij speakers van het type Beats Pill XL en roept klanten op de luidsprekers terug naar de winkel te brengen.

De euro noteerde op 1,1262 dollar, tegen 1,1267 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,6 procent tot 59,68 dollar. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper, op 63,89 dollar per vat.