Nieuws Actueel

Wall Street kabbelt richting paasweekeinde

Van onze redactie 2 april 2015

Image 4838928

Ruim een uur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger op 17.740 punten. De S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2065 punten en de Nasdaq ging 0,1 procent tot 4883 punten.

Voordat de beurzen op Wall Street openden, werd bekendgemaakt dat het aantal eerste uitkeringsaanvragen vorige week flink is gedaald. Een andere opsteker was de forse daling van het tekort op de handelsbalans in februari. Daar stond echter tegenover dat de industriële bedrijvigheid rond New York in maart flink is afgenomen.

Banengroei Vrijdag publiceert de Amerikaanse overheid het belangrijkste cijfer van deze week, de banengroei in maart. Die publicatie komt op de dag dat zowel de Amerikaanse als de Europese financiële markten gesloten zijn vanwege Goede Vrijdag. Economen verwachten dat er vorige maand, exclusief de agrarische sector, 245.000 banen zijn gecreëerd, na de aanwas van 295.000 stuks in februari.

Huizenbouwers en mediabedrijven stonden donderdag in de belangstelling, terwijl in de energiebranche, de luchtvaart en de technologiesector verliezen werden opgetekend. De huizenbouwers DR Horton, Lennar en Toll Brothers stonden tot 2,5 procent hoger. In de mediahoek behoorden Time Warner, Discovery Communications en CBS met winsten tot 3,7 procent tot de sterkste stijgers.

Iran Valero Energy verloor bijna 6 procent nadat een akkoord over het atoomprogramma van Iran werd aangekondigd. Ook Tesoro (min 5,2 procent) en Marathon Petroleum (min 4,3 procent) leverden fors in.

Beleggers kunnen zich ook alweer opmaken voor het volgende cijferseizoen. Aluminiumproducent Alcoa komt op 8 april als eerste met zijn resultaten over de eerste 3 maanden van dit jaar. Analisten denken dat de opgaande lijn van de beurzen na 6 jaar verbroken wordt en verwachten in het Amerikaanse bedrijfsleven voor het eerst sinds 2009, gemiddeld genomen, lagere winsten op jaarbasis.