Nieuws Actueel

Wall Street kijkt naar rentevergadering Fed

Van onze redactie 16 september 2015

Image 5246410

Het blijft onzeker wat de Fed gaat doen. De kans bestaat dat de Amerikaanse centrale bank vanwege de recente onrust op de financiële markten en de afzwakkende wereldeconomie besluit om de rente nog niet te verhogen. In oktober en december zijn er ook beleidsvergaderingen van de Fed. Volgens persbureau Reuters verwacht een kleine meerderheid van de handelaren dat de Fed zal wachten met het verhogen van de rente.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) drong woensdag bij de Fed aan de rente deze maand wel te verhogen om zo de onzekerheid op de markten weg te nemen. Volgens de OESO is het pad dat de Fed met zijn rentebeleid volgt belangrijker dan de timing van een renteverhoging.

Inflatie VS

Voorbeurs meldde de overheid dat de inflatie in de Verenigde Staten in augustus is uitgekomen op 0,2 procent op jaarbasis. Daarmee gingen de consumentenprijzen in een vergelijkbaar tempo omhoog als in juli. Op maandbasis daalden de prijzen.

Qua bedrijven weet Hewlett-Packard de aandacht op zich gericht. Het technologieconcern kondigde dinsdag nabeurs aan 25.000 tot 30.000 banen extra te gaan schrappen.

FedEx

Ook koeriersbedrijf FedEx staat in de belangstelling. Het concern heeft zijn winstverwachting voor het gebroken boekjaar 2015/2016 verlaagd vanwege oplopende kosten en een dalende vraag naar pakketvervoer per vrachtwagen. In handel voorbeurs staat FedEx flink in de min.

Het in New York genoteerde aandeel van bierbrouwer AB InBev staat flink hoger voorbeurs. AB InBev wil een overnamebod uitbrengen op zijn branchegenoot SABMiller. Daardoor zou met afstand 's werelds grootste bierbrouwer ontstaan. De Amerikaanse brouwer Molson Coors Brewing gaat flink omhoog door de overnamegeluiden. Sigarettenfabrikant Altria wint eveneens flink omdat het bedrijf een belang van 27 procent in SABMiller bezit.

Wall Street kende dinsdag een positieve dag. De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent hoger op 16.599,85 punten. De bredere S&P 500 steeg 1,3 procent tot 1978,09 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 1,1 procent tot 4860,52 punten.

EPA