Nieuws Actueel

Wall Street lager na rentebesluit Fed

Van onze redactie 28 januari 2015

De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent lager op 17.191,37 punten. De brede S&P 500 verloor 1,4 procent tot 2002,16 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,9 procent tot 4638,00 punten.

De Fed hield zoals verwacht de rente onveranderd. Verder herhaalde de centrale bank geduld te zullen hebben met een toekomstige renteverhoging. De Fed liet zich positief uit over de beoordeling van de Amerikaanse economie.

Apple

Apple klom 5,6 procent. Het technologieconcern meldde dinsdag na het slot op Wall Street een recordwinst van 18 miljard dollar. Daarmee realiseerde Apple de hoogste kwartaalwinst voor een beursgenoteerd bedrijf ooit. De hoge winst was te danken aan de populariteit van de in september geïntroduceerde nieuwe iPhones.

Een vat Amerikaanse olie kostte 4 procent minder op 44,36 dollar. Brent daalde 2,2 procent tot 48,49 dollar. De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron verloren tot 4,2 procent. Oliedienstverleners als Halliburton en Schlumberger leverden tot 4,9 procent in.

Yahoo

Internetbedrijf Yahoo meldde zijn belang in de Chinese internetgigant Alibaba onder te willen brengen in een apart bedrijf. In totaal zullen 384 miljoen aandelen Alibaba, met een waarde van 40 miljard dollar, worden overgeheveld naar SpinCo, waarin de huidige aandeelhouders van Yahoo aandelen krijgen. Yahoo verloor 3,2 procent.

Telecombedrijf AT&T kwam dinsdag nabeurs met goede cijfers over het vierde kwartaal. De op één na grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten ging echter 0,4 procent lager de handel uit.

Boeing

Vliegtuigbouwer Boeing (plus 5,4 procent) liet weten dat in 2014 niet alleen de productie, maar ook de omzet en winst zijn toegenomen tot nieuwe recordniveaus.

Nabeurs kwam Facebook met zijn resultaten. In aanloop naar de cijfers steeg Facebook 0,6 procent.

De euro was 1,1286 dollar waard, tegen 1,1340 dollar aan het einde van de Europese handel.

EPA