Nieuws Actueel

Wall Street legt banenrapport naast zich neer

Van onze redactie 6 april 2015

Image 4843642

Wall Street opende lager op de aanwas van 126.000 banen vorige maand. Het cijfer, dat vrijdag al bekendgemaakt werd, bleef fors achter bij de gemiddelde verwachting van economen, die rekenden op 245.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Halverwege de handelsdag stond de Dow-Jonesindex 1 procent hoger op 17.938 punten en steeg de S&P 500 0,9 procent tot 2086 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,8 procent vooruit tot 4927 punten.

President William Dudley van de Federal Reserve Bank van Dallas zei dat de Fed waarschijnlijk zeer kleine stapjes zodra begonnen wordt met het verhogen van de rente, die al sinds eind 2008 tussen 0 en 0,25 procent staat. Dudley was de eerste Fed-functionaris die met commentaar naar buiten kwam sinds het banenrapport.

Energiesector

Twee rapporten gaven maandag aan dat de Amerikaanse dienstensector in maart in ongeveer dezelfde mate is gegroeid als in februari. De dienstensector is een zeer belangrijke pijler onder de economie.

De energiesector stond flink in de belangstelling, met winsten tot 8,1 procent voor boorplatformverhuurder Transocean en branchegenoot Diamond Offshore Drilling. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ruim 6 procent tot 52,15 dollar. De forse prijsstijging volgde op rapporten dat het peil in de bomvolle opslagtanks in de VS begint te slinken. De afgelopen maanden werd niet alleen in de VS maar wereldwijd veel meer geproduceerd dan dat er vraag naar olie was.

De handelsdag had ook een Nederlands tintje. Het Nederlandse biotechbedrijf UniQure, dat sinds februari vorig jaar genoteerd is aan de Nasdaq, won ruim 45 procent tot 33,20 dollar. UniQure, dat voor 17 dollar per aandeel naar de beurs ging, kondigde een samenwerkingsovereenkomst met de Amerikaanse farmaceut Bristo-Myers Squibb aan.

EPA