Nieuws Actueel

Wall Street licht hoger in grillige handel

Van onze redactie 20 januari 2015

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond een dik halfuur voor het slot 0,1 procent hoger op 17.537 punten. De bredere S&P klom 0,3 procent tot 2024 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,6 procent tot 4663 punten, mede dankzij een koerswinst van 2,5 procent voor zwaargewicht Apple.

De kwartaalresultaten van Johnson & Johnson werden slecht ontvangen. De farmaceut verloor 2,9 procent en was daarmee de sterkste daler in de Dow. Bovenaan de hoofdindex stond creditcardmaatschappij American Express met een koerswinst van 1,9 procent.

Morgan Stanley

Ook de cijfers van Morgan Stanley vielen beleggers tegen. De bank wist de winst in het vierde kwartaal flink op te vijzelen ten opzichte van een jaar eerder, maar had ook flink last van het grillige handelsklimaat. Het aandeel verloor 0,2 procent.

De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Baker Hughes (plus 1,3 procent) en Halliburton (plus 1,7 procent) hadden afgelopen kwartaal nog geen last van de forse daling van de olieprijzen. Beide bedrijven stelden wel dat ze dit jaar wel de pijn zullen voelen van de verslechterde marktomstandigheden.

Delta Air Lines

Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines verwacht daarentegen juist flink te profiteren van de gedaalde olieprijs. De brandstofrekening valt daardoor dit jaar naar verwachting een half miljard dollar lager uit. Beleggers zetten het aandeel, ondanks een flink nettoverlies in het vierde kwartaal, bijna 7 procent hoger.

De euro was 1,1550 dollar waard, tegen 1,1562 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte, mede onder invloed van de sombere IMF-prognoses, 4,7 procent tot 46,39 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 48,13 dollar op.

EPA