Nieuws Actueel

Wall Street licht lager richting rentebesluit

Van onze redactie 27 oktober 2015

Image 5379553

De Dow-Jonesindex stond een kleine drie kwartier voor de slotbel 0,3 procent lager op 17.564 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,4 procent tot 2063 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,2 procent in en kwam op 5023 punten.

Onder de dertig hoofdfondsen was IBM veruit de sterkste daler. Het technologieconcern, dat vorige week al een winstwaarschuwing gaf voor het lopende boekjaar, liet weten dat beurswaakhond SEC de boekhouding tegen het licht houdt. Het aandeel ging 4 procent onderuit.

DuPont

Chemieconcern DuPont was de sterkste stijger in de Dow met een winst van 2,8 procent. Farmaceut Pfizer won 2,6 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten. De cijfers van de veel kleinere branchegenoot Bristol-Myers Squibb verrasten eveneens, wat een koerswinst van 3,2 procent opleverde.

De Chinese uitbater van internetmarktplaatsen Alibaba wist afgelopen kwartaal ondanks de zwakkere economische groei in eigen land de omzet met een derde op te voeren. Ook de winst liep op, mede dankzij een belastingmeevaller. De cijfers werden beloond met een koerswinst van 4,1 procent.

Euro

Autobouwer Ford trad eveneens met kwartaalcijfers naar buiten. De sterke winststijging voldeed hier echter niet aan de verwachtingen van analisten en beleggers, ondanks recordprestaties in eigen land. Het aandeel verloor 4,9 procent.

Chipfabrikant Fairchild Semiconductor werd 4,5 procent meer waard. Volgens persbureau Bloomberg overweegt de Frans-Italiaanse branchegenoot STMicroelectronics, de grootste chipmaker van Europa, een bod uit te brengen op het bedrijf.

De euro was net als bij het slot van de beurshandel in Europa 1,1040 dollar waard. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 43,17 dollar, Brentolie zakte 1,5 procent in prijs en werd verhandeld voor 46,83 dollar per vat.