Nieuws Actueel

Wall Street met kleine winsten naar weekeinde

Van onze redactie 16 oktober 2015

Image 5346102

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste beursfondsen, stond een kleine drie kwartier voor het einde van de handel 0,2 procent hoger op 17.173 punten. De bredere S&P 500 steeg eveneens 0,2 procent tot 2028 punten. De technologiegraadmeter stond met 4873 punten op een winst van 0,1 procent.

De productie van de Amerikaanse industrie bleek in september opnieuw te zijn gedaald, in lijn met de verwachtingen van economen. Het consumentenvertrouwen steeg deze maand sterker dan verwacht, volgens een voorlopig cijfer van de universiteit van Michigan.

Honeywell

General Electric wist afgelopen kwartaal de winst dankzij groeiende verkopen van zijn luchtvaart- en transportdivisies op peil te houden. Wel daalde de totale omzet licht als gevolg van nadelige wisselkoerseffecten. Het aandeel steeg 3,8 procent en was daarmee koploper bij de hoofdfondsen.

Honeywell zag de winst oplopen dankzij kostenbesparingen. Voor beleggers wogen de dalende opbrengsten en een verlaging van de omzetverwachting evenwel zwaarder. Het aandeel verloor 2 procent. Speelgoedmaker Mattel kreeg er ondanks een nieuwe omzetdaling bijna 6 procent bij.

Steve Ballmer

Fastfoodconcern Yum Brands werd 3,7 procent meer waard. Het moederbedrijf van onder meer Kentucky Fried Chicken (KFC) en Pizza Hut heeft een activistische investeerder toegevoegd aan zijn bestuur. Het gaat om een hedgefondsmanager die eerder aandrong op een splitsing van het bedrijf.

Een tweet van Steve Ballmer, oud-topman van Microsoft, zette het aandeel Twitter 4,7 procent in de plus. Hij liet zonder verdere toelichting weten dat hij een belang van 4 procent heeft in het bedrijf achter de gelijknamige berichtendienst. Volgens persbureau Bloomberg is de tweet echt afkomstig van Ballmer.

De euro was 1,1370 dollar waard, tegen 1,1350 dollar aan het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 2,1 procent omhoog naar 47,36 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder en bracht per vat 50,50 dollar op.

EPA