Nieuws Actueel

Wall Street sluit oktober in het rood

Van onze redactie 30 oktober 2015

Image 5390196

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,2 procent hoger op 17.782 punten. De brede S&P 500 klom 0,1 procent tot 2091 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,1 procent tot 5079 punten. Wall Street kende in oktober de beste beursmaand in vier jaar.

Chevron won 2,2 procent. Het concern zag de winst vorig kwartaal kelderen door de lage olieprijs, maar de schade was kleiner dan analisten voorspelden. Chevron zet het mes in de investeringen en verwacht de komende jaren duizenden banen te schrappen. Ook concurrent ExxonMobil (plus 1,6 procent) meldde een forse daling van de winst, maar de cijfers waren wel beter dan verwacht.

Consumentenvertrouwen

Voorbeurs werd gemeld dat de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten in september met 0,1 procent zijn gestegen op maandbasis. De bestedingen groeiden iets minder sterk dan verwacht. In augustus namen de uitgaven van Amerikaanse consumenten met 0,4 procent toe.

De Universiteit van Michigan kwam kort na aanvang van de handel met een definitief cijfer over het consumentenvertrouwen naar buiten. De index die het sentiment onder Amerikaanse consumenten weergeeft, steeg in oktober iets minder sterk dan bij een voorlopig cijfer werd gemeld.

De fabrikant van verzorgingsproducten Colgate-Palmolive verloor 3,4 procent. Hoewel het concern meer tandpasta, shampoo, dierenvoeding en schoonmaakmiddelen verkocht, daalde de omzet in het derde kwartaal als gevolg van de sterke dollar. De winst ging echter omhoog dankzij de verkoop van onderdelen en bezuinigingen.

Euro

De zakelijke netwerksite LinkedIn presenteerde donderdag nabeurs beter dan verwachte cijfers en positieve verwachtingen. Het aandeel klom meer dan 12 procent. Ook farmaceut AbbVie (plus 11,1 procent) wist beleggers te bekoren met zijn resultaten.

De euro was 1,1023 dollar waard, evenveel als bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 46,69 dollar. Brent werd 1,8 procent duurder op 49,66 dollar.